Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

30. 12. 2021. 12:58 >> 13:03

UIP

Na puno radno vrijeme ugovori 99,2% zaposlenih

Većina, odnosno 99,2 odsto zaposlenih ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove. Kazali su da će im taj spisak poslužiti za provjeravanje poslodavaca i pozvali građane da barem anonimno prijave nepravilnosti.

 

Uprava za inspekcijske poslove, kako su naveli, je spremno dočela usvajanje programa „Evropa sad“ i u vezi sa istim, u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme, saopšteno je iz UIP.

Odsjek za inspekciju rada je na osnovu prikupljenih informacija o privrednim subjektima sastavio spisak privrednih subjekata  kao i pojedinačni spisak za svaki privredni subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.

“Uvidom u navedeni spisak može se vidjeti da je većina tj. 99.2 % zaposlenih ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Navedeni spisak će poslužiti Upravi za inspkecijske poslove da preko Odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, shodno usvojenom programu „Evropa sad“, vrši pojačane inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja samih odredbi programa kada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati slučajevi u kojima poslodavci sa zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena.

“Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније