Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

05. 01. 2022. 12:50   >>  12:53 3

UIP

Za nepoštovanje "Evropa sad" kazne do 20.000 eura

Uprava za inspekcijske poslove vršiće pojačane inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja odredbi programa Evropa sad, a kazne za poslodavce iznose do 20.000 eura, saopštila je njihova PR služba.

Kako se navodi u saopštenju, Uprava za inspekcijske poslove pružiće punu podršku implementaciji seta mjera iz  projekta „Evropa sad“.

“Imajući u vidu da sprovođenje reformi mora da prati pojačani inspekcijski nadzor  Uprava će preko odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, vršiti pojačane  inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja samih odredbi programa  kada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati slučajevi u kojima poslodavci sa  zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno

mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena”, kazali su iz UIP.

Podsjećaju da je Uprava u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.

“Inspekcija rada je na osnovu prikupljenih informacija o privrednim subjektima  sastavila spisak privrednih subjekata kao i pojedinačni spisak za svaki privredni  subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme, kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno  rijeme i došla do podatka da većina tj .99.2 % zaposlenih kod kontrolisanih privrednih subjekata ima zasnovan  radni odnos na puno radno vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta “Evropa sad” kojim je  predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos  dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen.

“Nadležnost inspekcije u odnosu na  poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad  primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora  odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora”, kazali su iz UIP.

Napominju da ukoliko poslodavac ne izvrši svoju obavezu po rješenju, inspektor mu može zaključkom izricati novčane kazne shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru u iznosu od 500 do 5.000 eura.

“Izricanje novčanih kazni bilo bi vršeno sve  dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu. Podsjećamo da su Zakonom o radu zaprijećene kazne od 2.000 do 20.000 eura za pravno lice, od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 do  6.000 eura za preduzetnika”, navodi se u saopštenju.

Apeluju na radnike da ne pristaju na  otpisivanje aneksa ugovora koji  predviđaju nepuno radno vrijeme i pozivaju sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bi pravovremeno  otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos.

“Nepravilnosti mogu prijaviti na: besplatan broj call centra 080555555, mail adrese  prijave@uip.gov.me; upravazainspekcijskeposlove@uip.gov.me, poštom ili neposredno, predajom inicijative na pisarnici Uprave u ulici Oktobarske revolucije  130, 81000 Podgorica”, zaključili su iz Uprave.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније