Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

13. 01. 2022. 16:30   >>  16:30

MINISTARSTVO NAJAVILO

I ove godine program Energetski efikasan dom

Ministarstvo kapitalnih investicije ove godine će, nakon što je završena četvrta faza programa Energetski efikasan dom, nastaviti da realizuje njegovu narednu fazu, najavili su iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, realizovalo četvrtu fazu programa, čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program, kako je objašnjeno, podrazumijeva atraktivan i održiv finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ministarstvo je za potrebe programa u prethodnoj godini obezbijedilo 200 hiljada eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, visokoefikasnih toplotnih pumpi, split i multisplit sistema, termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

„Građani su, u okviru programa, bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada eura, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Taj Vladin resor je tokom realizacije četvrte faze programa, u periodu od 5. do 29. oktobra, dobio 201 zahtjev zainteresovanih građana u cilju izdavanja potvrde da su kvalifikovani da učestvuju u programu. U periodu od oktobra do decembra partnerske banke, kao što je Erste, Hipotekarna i Lovćen, odobrile su 136 beskamatnih kredita za građane u okviru programa.

„Prethodni podaci i dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata, pokazuju da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava. Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom Energetski efikasan dom, upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“, navedeno je iz Ministarstva.

Oni su dodali da projekti poput programa Energetski efikasan dom imaju višestruke benefite, poput obezbjeđivanja povoljnih kredita za građane, uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, uspostavljanje tržišta modernih tehnologija u Crnoj Gori, jačanje saradnje između domaćih kompanija i banaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније