Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

24. 01. 2022. 17:51   >>  17:56

MILATOVIĆ

Platforma predstavljena međunarodnoj zajednici

Nacrt Platforme ekonomskog oporavka do 2026. godine, koji je predstavljen međunarodnoj zajednici i stranim partnerima, podrazumijeva kontinuirane mjere podrške za stvaranje konkuretnije ekonomije, koja će obezbijediti dostojanstven život i rad svakog građanina, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, predstavio je Nacrt Platforme međunarodnoj zajednici i predstavnicima partnera iz Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU).

„Za pronalaženje rješenja za tešku društveno-ekonomsku situaciju bile su neophodne odlučne aktivnosti svih ključnih aktera društva koji su kroz analizu uzroka trenutne situacije predložili konkretne mjere za nastavak snažnog oporavka uzdrmanog ekonomskog sistema Crne Gore“, saopštio je Milatović prilikom predstavljanja Platforme.

On je dodao da je Vlada, tokom šetomjesečnog procesa izrade, bila otvorena za sve predloge i sugestije.

„Održiva ekonomija je ona koja je konkurentna, kojom se dobro upravlja, koja je dobro povezana, zelena, inkluzivna i otporna na eksterne šokove. Takav model koji garantuje dobre rezultate gradimo i u Crnoj Gori“, naveo je Milatović.

On je objasnio da je potreba za izradom cjelovite Platforme proizašla iz procjene Vlade o zatečenim i nagomilanim problemima koje je nemoguće riješiti bez dubljih promjena koje će dovesti do ekonomskog razvoja i sigurnog i stabilnog rasta ekonomske aktivnosti.

Milatović je kazao da su već vidljivi i očigledni brojni rezultati koje je Vlada zabilježila za godinu.

„Ostvaren je potpuni opravak bruto domaćeg proizvoda (BDP). Nakon veoma teške 2020. godine i pada ekonomske aktivnosti od 15,3 odsto, u prošloj godini ekonomija je doživjela značajan oporavak i to na nivou od 14,3 odsto“, precizirao je Milatović.

Prema njegovim riječma, deficit budžeta od 10,2 odsto smanjen je na ispod tri odsto, dok je javni dug, prvi put nakon duže vremena, smanjen u bruto iznosu sa 103 odsto na 85 odsto, a u neto čak 76 odsto BDP.

Takođe, završena je uspješna emisija obveznica koja je spriječila bankrot države, hedžing kineskog kredita kojim je do sada ušteđeno između devet i deset miliona eura, a desio se i najveći oporavak turizma u Evropi sa prihodima na nivou od 750 miliona eura.

Kako je podsjetio, smanjeni su neproduktivni rashodi u budžetu, a programom Evropa sad povećana je minimalna zarada na 450 eura i već od 1. februara on će dati svoje prve uspješne i velike rezultate.

„Rezultati najbolje govore, pa je potpuno prirodno nastaviti aktivnosti za ekonomski razvoj i u narednom periodu. S tim u vezi, Platforma ekonomskog oporavka stavlja građane Crne Gore na prvo mjesto i temelji se na principima makroekonomske stabilnosti, snažnih i održivih javnih finansija, održive socijalne politike, smanjenja nezaposlenosti, vladavine prava i nulte tolerancije na korupciju, održive turističke ponude, inovacija, digitalizacije i zelene ekonomije, privlačenje stranih investitora“, saopštio je Milatović.

Time će se crnogorski ekonomski model učiniti inkluzivnim, ekonomija konkurentnijom, a građanima Crne Gore stvoriće se uslovi za dostojanstven život i rad.

Platforma ekonomskog oporavka sastoji se iz četiri dijela u kojima je predstavljeno šest operativnih ciljeva, 19 prioriteta i 223 mjere.

Radi praćenja realizacije ove Platforme postavljen je ukupno 41 indikator, od čega 13 kvalitativnih i 28 kvantitativnih, a finansijski plan za realizaciju iznosi 4,35 milijardi eura, kumulativno za period.

Dokument je na javnoj raspravi do kraja januara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније