Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 12. 2013. 15:52 >> 20:00
3

PREMIJER I PRIVREDNICI

Ekonomski rast za Vladu imperativ

Premijer Milo Đukanović, na sastanku sa privrednicima, ocijenio je da Zakon o radu ''nije adekvatno pogodio metu'' i najavio da će Vlada u januaru razmatrati reformu radnog zakonodavstva.

 

Predsjednik Vlade je sa privrednicima razgovarao o stanju u ekonomiji, izazovima i ograničenjima. Premijer Đukanović je kazao je da je zadovoljan radom Vlade u 2013. - godini duboke ekonomske krize i nepovoljnog ekonomskog okruženja.

Đukanović je rekao da je Vlada fokusirana na privredni rast i poboljšanje konkurentnosti, s obzirom na to da je ostvarena makroekonomska stabilnost. Premijer je ponovio da je u Crnoj Gori zabilježen rast zaposlenosti i nezaposlenosti i najavio da će Vlada u januaru razmatrati reformu radnog zakonodavstva.

Kada je u pitanju izgradnja autoputa Bar-Boljari, Đukanović je ponovio da su kineski parneti koji realizuju projekat saopštili da bi do 25. februara mogla da budu potpisana oba ugovora i o gradnji i o finansiranju.

"Time počinje da se gradi prva dionica vrijedna oko 800 miliona eura", precizirao je Đukanović. On je saopštio da je potrebno da se Vlada fokusira na nove ciljeve odnosno na to kako dinamizirati rast i kako učiniti crnogorsku ekonomiju konkurentnijom.

"Imperativ ove i svih budućih vlada mora biti ekonomski rast", smatra Đukanović.

On je dodao da postoje ozbiljne slabosti u konkurentnosti crnogorske ekonomije, ali da je u prethodnom periodu učinjeno dosta na stvaranju uslova za makrostabilnost i pretpostavki za konkurentnost.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da je poslovanje u Crnoj Gori skupo jer, kako je naveo, ko hoće da radi legalno, izmiruje sve obaveze i ne ide u zonu sive ekonomije, posebno mala i srednja preudzeća, ona su praktično neodrživa. "Ja po gostu po jednom noćenju dajem u budžet 25,47 eura što obuhvata porez, takse, doprinose i ostalo", precizirao je Radulović.

On je objasnio da bi trebalo raširiti bazu i plaćati doprinose na realnu platu, a ne na onu koju je iskazana krzo minimalac. Izvršni direktor Plantaža Verica Maraš kazala je da Crna Gora mora posebnu pažnju posvetiti realnom sektoru, odnosno proizvodnji električne energije, aluminijuma, čelika i hrane.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković je podsjetio na brojne probleme crnogorske privrede među kojima su visok stepen nelikvidnosti, otežano finansiranje, nedovoljna konkurentnost, neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada, neadekvatnost jednog broja sistemskih propisa.

Ekonomski rast preko 2,6

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da bi ekonomski rast u ovoj godini mogao da bude i veći od prognoziranih 2,6 odsto.

On je ocijenio da ne zabrinjava toliko nivo javnog duga, koliko njegova dinamika.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je naveo da je u ovoj godii otvoreno preko hiljadu novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede, kao i da se tokom naredne i 2015. godine očekuje ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju u niovu od 70 miliona eura.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je ocijenio da u narednom periodu Vlada treba da sačuva postojeće poreske stope, odnosno da se one ne povećavaju već smanje kako bi ambijent bio konkurentniji.

Vlada će, kako je poručio, raditi i na tome da zaštiti sve one koji plaćaju poreze u odnosu na one koji to ne čine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније