Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 12. 2013. 16:49   >>  16:49

SKUPŠTINSKA KOMISIJA

Glasali, a ne znaju kako

Članovi skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije izjasnili su se danas o zaključcima u vezi sa prodajom Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, ali nijesu mogli da se usaglase ko je imao većinu.

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, predložio je da to skupštinsko tijelo usvoji zaključke kojim bi se od Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije tražio raskid kupoprodajnog ugovora za KTGT, a od Skupštine da ne odobri koncesioni.

Predložene zaključke podržala su četiri predstavnika opozicionih partija u Komisiji, protiv su bila trojica poslanika Demokratske partije socijalista, a uzdržan jedino predstavnik Socijaldemokratske partije. Nakon izjašnjavanja o predloženim zaključcima, poslanici DPS-a su tvrdili da četiri glasa podrške nijesu dovoljna, s obzirom na to da ih isto toliko nije podržalo, jer za njih uzdržani glas nije glas za.

Predstavnici opozicionih partija u Komisiji, sindikalne organizacije KTGT i nevladinog sektora, kao i pojedini opozicioni odbornici Skupštine Opštine Bar, ocijenili su tokom sjednice da bi prodaja barske kompanije bila štetna i nezakonita, jer bi se po maloj cijeni prodalo preduzeće koje bi, uz određena ulaganja i pomoć države, moglo biti veoma perspektivno.

Poslanici vladajuće koalicije i predstavnici Vlade su, sa druge strane, tvrdili da su nedostajuće investicije ključni razlog prodaje kompanije koja godinama posluje s gubicima i bori se sa viškom zaposlenih.

Vučinić smatra da bi bolje bilo da KTGT ostane u vlasništvu države, uz čiju bi pomoć ušli u zonu pozitivnog poslovanja. On predlaže i da se obavi razgovor sa renomiranim svjetskim kompanijama iz te oblasti, kako bi se privatizacija obavila na pravi način i stvorio regionalni centar koji bi imao promet od 25 hiljada kontejnerskih jedinica.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, podsjetio je da prvi tender za prodaju KTGT propao jer za kompaniju nije bilo zainteresovanih zbog enormnog broja radnika. Global Ports je jedina kompanija koja se prijavila na drugi tender za KTGT i koja je prvobitno za to preduzeće ponudila sedam miliona eura.

"Nije pitanje da li je Global Ports renomirana kompanija. To je jedina kompanija koja je bila zainteresovana da kupi KTGT, koje osim gubitaka ima zastarjelu opremu i veliki broj radnika", saopštio je Brajović.

On je dodao da bi volio da su se na tender za KTGT prijavile najveće svjetske kompanije iz te oblasti, ali i da je stanje u preduzeću takvo da su mu hitno neophodne investicije, koje je jedino moguće obezbijediti kroz privatizaciju.

Predstavnik sindikalne organizacije KTGT, Zoran Tajić, smatra da su ugovorene investicije u barsko preduzeće nedovoljne, dok je predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Ines Mrdović, navela da je koncesioni ugovor, o kojem bi Skupština trebalo da se izjasni sjutra, problematičan.

"Prodaja KTGT je štetna i nezakonita, dok ugovor o koncesiji sadrži neke problematične odredbe", kazala je Mrdović.

Ona tvrdi i da će Global Ports, kada su u pitanju investicije, suštinski uložiti dva miliona eura, od predviđenih 21 milion eura, s obzirom na to da je njihov dobar dio uslovan.

(Mina-business)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније