Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2013. 14:37 >> 14:37
2

BOŠKOVIĆ PORUČIO

Zakon o radu se mora poštovati

Zakon o radu se mora poštovati, a da li će on biti promijenjen sljedeće ili narednih godina zavisiće od analize spornih tačaka, saopštio je danas ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

 

"Zakon postoji i mora se primjenjivati, a ako se nekome ne sviđa, neka inicira izmjene", poručio je Bošković nakon potpisivanja Sporazuma o priznavanju perioda osiguranja za ostvarivanje prava na penziju između Crne Gore i Kosova.

Zakonom o radu, koji je usvojen 2011. godine, predviđena od je obaveza da se ugovori o radu na određeno vrijeme nakon dvije godine transformišu u one na neodređeno. Ta odredba će, kako je definisano Zakonom, stupiti na snagu 22. decembra.

Bošković je na pitanje novinara šta nakon utvrđenog roka, odnosno 22. decembra, mogu očekivati radnici koji već dvije godine imaju ugovore na određeno vrijeme, kazao da se Zakon mora primjenjivati.

"Poslije 22. decembra doći će 23. decembar. Zakon je usvojen 2011. godine sa provizijom koja stupa na snagu 22. decembra i mora se primjenjivati", rekao je Bošković.

On je dodao i da će biti urađena analiza spornih tačaka Zakona, ali ne smatra da je najspornija odredba ona kojom se prevode ugovori o radu na određeno u one na neodređeno vrijeme, prenijela je Mina.

"Ta tačka, po meni, nije najspornija, jer svaki poslodavac koji ima dobrog zaposlenog, ostaviće ga i nakon isteka dvogodišnjeg perioda. Mnogo važnije provizije u zakonu su one koje se tiču otkaznog roka, odnosno otkaza radnicima i zloupotrebe bolovanja, koja je evidentna u Crnoj Gori", saopštio je Bošković.

On je naveo i da su pitanje otkaznog roka i zloupotrebe bolovanja ključni i ograničavajući faktori kod novih investicija i firmi koje trenutno rade.

"To su pitanja kojima treba da se bavi Socijalni savjet u narednom periodu. Očekujem podršku oba socijalna partnera da krenemo u pretresanje Zakona o radu po tim osnovama kako bi napravili ambijent u kojem će se rad cijeniti, a nerad kažnjavati", poručio je Bošković.

Premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je na sastanku u Privrednoj komori kazao da se Zakon o radu mora mijenjati, jer se rješenjem koje sada postoji ne pogađa cilj. On je najavio da će taj Zakon na dnevnom redu Vlade biti već u januaru.

Đukanović je saopštio da su izostale i strukturne reforme u oblasti rada, socijalnog staranja, zdravstva i obrazovanja, zbog čega će resorni ministri Predrag Bošković, Miodrag Radunović i Slavoljub Stijepović u januaru morati da saopšte na koji način planiraju da dugoročno obezbijede zdrav temelj crnogorske ekonomije.

Đukanović je dodao da je u dobroj mjeri za krizu kriv i izostanak dovoljno dubokih i osmišljenih strukturnih reformi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније