Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2013. 15:19 >> 15:33
1

OCJENA USSCG

Problem neodgovorni poslodavci

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) osudila je konstatacije izrečene na jučerašnjem skupu u Privrednoj komori, kojem je prisustvovao i premijer Milo Đukanović. Premijera su pozvali da najavljenim intervenizmom Vlade ne narušava socijalni dijalog i ne staje na "ionako moćnu stranu svijeta kapitala, najavljujući izmjene Zakona o radu tokom januara naredne godine".

 

"Ukoliko do toga dođe, Unija slobodnih sindikata Crne Gore će se svim sredstvima sindikalne borbe suprostaviti takvom činu, a spremni smo da pristupimo organizaciji generalnog štrajka, ukoliko takvu aktivnost podrže i kolege iz SSCG”, naveli su iz USSCG.

Istakli su da su, prema orkestriranim izjavama poslodavaca, premijer i javnost mogli zaključiti da je najveći problem u poslovanju crnogorske privrede Zakon o radu koji „štiti“ neradnike. 

"Na taj način, stiče se neutemeljena, i za ukupnu javnost ružna slika da većinu crnogorske radne snage čine 'neradnici', zbog kojih nam se privreda urušava, a naši biznismeni ne mogu da ostvare pozitivne poslovne rezultate. Premijeru ukazujemo da, u stvari, ključni problem naše države nijesu ''neradnici'', nego društveno neodgovorni poslodavci, koji sitnim mešetarenjima žele da ostvare još koji euro profita na grbači radničkih prava i interesa", istakli su iz USSCG.

Poslodavcima Zakon o radu, kako navode, ne uskraćuje mogućnost da kad god to požele otpuste zaposlenog.

"Na svu sreću, izmjenama Zakona o radu poslodavci su onemogućeni da radnike drže u stalnom strahu od otkaza, to jest u najamnom radnom odnosu. Dvije godine rada na određeno vrijeme, kod istog poslodavca, više su nego dovoljne da taj zaposleni pokaže svoje profesionalne i moralne vrijednosti. Sve preko toga je samo potreba da se zaposleni drži u podređenom položaju, obzirom da je ugovor o radu na određeno vrijeme mehanizam za najdirektnije izrabljivanje i mobing nad zaposlenima", poručili su iz USSCG.

Zaposleni koji rade po ugovoru na određeno vrijeme nemaju, navode oni, svoju ekonomsku ni socijalnu sigurnost, "i nemaju dostojne uslove za rad".

"Oni moraju da prihvate sve radne uslove koje im poslodavac nameće, iz straha da im neće biti produžen ugovor o radu ukoliko zahtijevaju poštovanje svojih prava. Oni ne mogu kreditno da se zadužuju kao ostali zaposleni, niti da planiraju porodicu. Svi mi to dobro znamo, jer to su članovi naših porodica, naši sugrađani i krajnje je vrijeme da se izborimo da imaju dostojanstvene uslove na radu. I ovom prilikom, podsjećamo crnogorsku javnost da smo o izmjenama Zakona o radu skoro dvije godine vodili socijalni dijalog i postigli kompromis, nešto smo dobili, a nešto izgubili. Poslodavci su dobili više mehanizama za fleksibilnije otpuštanje zaposlenih, među kojim i male otpremnine", naglasili su iz USSCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније