Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 12. 2013. 14:07 >> 14:07

NIKŠIČKI METALAC

Zdravlje radnika sve ugroženije

Zdravlje radnika nekadašnjeg Metalca, koji od 18. decembra štrajkuju glađu u fabrici, sve je gore i svakodnevno im se ukazuje hitna ljekarska pomoć, ali im se, kako kažu, od nadležnih niko obraća.

Više od 100 metalaca mirne proteste počeli su 25. novembra, prvo u fabrici, a potom ispred nikšićke Opštine, Ministarstva ekonomije i Vlade, očekujući pomoć u spašavanju firme i zahtijevajući rješenje pravnog statusa, isplatu sedam zarada, povezivanje staža za 22 mjeseca i pokretanje proizvodnje.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Spasoje Jakić kazao je da je za dva dana 20 radnika, među kojima ima hroničnih bolesnika, primilo medicinsku terapiju.

"Uslovi za boravak u fabrici su izuzetno loši i ukoliko ova situacija potraje, teško da će iko ostati zdrav. Uprkos sve težem stanju nema nikakvih pomaka, niko nam se od nadležnih u državi nije ni obratio, izuzev što izvršni direktor Nikola Furundžić i dalje tvrdi da pokušava ugovoriti neki posao", rekao je Jakić.

Prema njegovim riječima, radnici u to teško da mogu povjerovati, jer takve priče slušaju skoro godinu, dok su blokirani računi obje firme, nastale iz nekadašnjeg Metalca – Montavar Metalac i Metalna Montavar Inženjering.

Jakić je podsjetio da je Erste banka naplatila svoj kredit od 1,5 milina eura za koji je garant u ime države bio Investiciono-razvojni fond, koji je sada vlasnik dvije trećine Metalca.

"U razgovoru sa predstavnicima Fonda obećano nam je da će sačekati neko vrijeme i neće odmah izvršiti naplatu, ali da to moraju dogovoriti sa vlasnikom Furundžićem, koji se, kako saznajemo, nije sa njima ni sastao od kada je dobio 1,5 miliona eura“, kaže Jakić.

Prema njegovim riječima, radnici se nadaju da će o situaciji u kojoj se nalaze biti govoreno na premijerskom satu i zato s nestrpljenjem očekuju stav predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Novac je vlasniku Metalca obezbijeđen u aprilu na ime programa restrukturiranja uz državne garancije za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering i isplati prve rate otpremnine za 29 otpuštenih radnika.

Nekadašnji Metalc u stečaju 2004. godine je kupio Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, koji je prošle godine počeo dobrovoljnu likvidaciju firme tvrdeći da ne može poslovati zbog duga od oko tri miliona i nemogućnosti rada u Croj Gori.

Početkom prošle godine pod okriljem Metalca osnovana je druga firma Metalna Montavar inženjering koju je, prema navodima radnika, od Mladenovića preuzeo Furundžić.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније