Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 12. 2013. 15:09 >> 15:09
5

O AUTOPUTU

Kinezi bez preciznih rokova

Izgradnja autoputa Bar-Boljare i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora pa se kraj februara još ne može navesti kao siguran rok početka realizacije projekta, saopštio je viši menadžer prodaje Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC), Song Debin na poslovnom forumu Crne Gore i Kine koji je organizovala Privredna komora Crne Gore.

 

Debin je na pitanje novinara da li se 25. februar može uzeti kao datum početka izgradnja autoputa, kao što je najavio crnogorski premijer Milo Đukanović, odgovorio da ne može da kaže da li će do tada biti potpisani svi ugovori.

“Komercijalni ugovor nije još potpisan, a da bi se potpisao zahtijevaju se nastojanja sa svih strana. Crnogorska Vlada mora da izradi jednu popriličnu hrpu dokumenta za potrebe kineske banke koja je uključena u finansiranje, a sa druge strane Exim banka treba da prouči sva ta dokumenta i da vidi da li odgovaraju potrebama“, rekao je Debin na poslovnom forumu Crne Gore i Kine, a prenosi MINA – business.

On je na skupu koji je organizovala Privredna komora PKCG rekao da početak projekta i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora i da ostaje da se uradi i procjena uticaja na životnu sredinu.

CCCC i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova CRBC prvorangirane su na tenderu za gradnju autoputa Bar-Boljari. One su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura.

Premijer Milo Đukanović je nedavno na sastanku Savjeta stranih investitora prenio uvjeravanje kineske kompanije, prvorangirane za gradnju autoputa, da bi do 25. februara mogla da počne gradnja autoputa i da bi mogli biti potpisani svi neophodni ugovori.

Debin je podsjetio da je CCCC potpisala okvirni sporazum sa crnogorskim Ministarstvom saobraćaja i pomorstva za izgradnju autoputa.

"Sljedeća faza je zapravo faza detaljnog pregovaranja između CCCC i crnogorske Vlade u vezi sa ugovorom za izgradnju. Nadamo se da će ovaj ugovor uskoro potpisati obje strane, jer ulažemo velika nastojanja u to“, kazao je Debin.

Poslovni forum, prema njegovim riječima, prilika je za kineske kompanije da imaju dobru platformu za razgovore sa građevinskim firmama iz Crne Gore.

"U međuvremenu veliku pažnju posvećujemo kontaktima sa lokalnim podizvođačima radova“, kazao je Debin.

On je komentarišući mogućnost da crnogorski podizvođači u procentu do 30 odsto budu uključeni u projekat izgradnje autoputa, saopštio da je Ministarstvo saobraćaja dostavilo CCCC spisak potrencijalnih podizvođača i da su imali priliku da vide ko su i da ih kontaktiraju.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković, saopštio je da je zadovoljavajuće dogovoreno učešće domaćih preduzeća kroz kooperantske odnose do 30 odsto u izgradnji autoputa.

"Od velike je važnosti da crnogorski privrednici prepoznaju šanse koje se tom investicijom otvaraju i na vrijeme formiraju proizvodnji lanac u kojem će, u prvom redu, proizvođači građevinskih materijala i operativa biti direktno uključeni“, zaključio je Mijušković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније