Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 12. 2013. 12:12 >> 12:23
2

FORUM 2010

Koliko će koštati dionica do Kolašina?

U Forumu 2010, navode da su zabrinuti, zbog kako ocjenjuju nekorektnog, netransparentnog i nadasve nezakonitog načina na koji vladajuća DPS-SDP koalicija zaobilazi javnost i na mala vrata nameće Parlamentu Crne Gore izjašnjavanje o gradnji 38 km autoputa Smokovac – Mateševo.

"Od parlamenta se traži avans od 100 miliona eura radi hitnog ugovaranja i početka gradnje jedne vrlo kratke dionice autoputa prema Beogradu koja bi zajedno sa kamatama i drugim troškovima koštala značajno preko planiranih 800 miliona eura, a izigrava zakonita obaveza da se prije toga javnosti pruže uvjerljivi argumenti da je takav projekat uopšte izvodljiv, finansijski održiv i u njenom prioritetnom interesu", poručuju iz Foruma 2010.

Navode da ni parlamentu niti javnosti nijesu predočeni dokazi da predloženi projekat ispunjava sve neophodne tehničke, ekonomske, finansijske i ekološke kriterijume.

"Od javnosti se krije koliko bi već prezadužena država morala dodatno da se zaduži, koliko bi enormno uvećani stepen zaduženosti zemlje bio iznad dozvoljenog praga po Mastrihtu od 60 odsto od društvenog proizvoda, i kolika je uopšte sposobnost države sa posrnulom privredom da otplaćuje tako uvećani dug", poručuju iz Foruma.

Kažu da Vlada i njen ministar finansija ne objašnjavaju kako namjeravaju da u novonastalim okolnostima sprovedu preuzetu obavezu da vode politiku uravnoteženog budžeta u skladu sa striktnim evropskim normama.

"Ne kaže se da bi li bi se ogromnim dodatnim zaduživanjem kod kineske Eksim banke Crna Gora izložila visokom riziku da joj se još više sroza kreditni ugled i rejting na međunarodnom tržištu kapitala, što bi  destimulisalo i najhrabrije investitore da ovdje ulažu svoj kapital", poručili su iz Foruma 2010.

Forum 2010 podržava gradnju novih puteva u Crnoj Gori, ali kako poručuju, ne po bilo koju cijenu i ne uz nametanje dužničkog ropstva logikom svršenog čina.

"Nije racionalno da se država dodatno enormno zadužuje i preuzima obavezu otplate stotina miliona eura godišnje samo radi gradnje kratke dionice autoputa između Podgorice i Kolašina. S druge strane, izgradnja 38 km autoputa neće donijeti toliko značajne multiplikativne efekte našoj državi sa aspekta saobraćaja, transporta roba i povećanja turističkog prometa", navodi se u saopštenju.

Forum 2010 upozorava na opasnost da bi se, u postojećim okolnostima, nesmotrenim odlukama mogle donijeti pogrešne odluke sa nesagledivim posljedicama po sadašnju i buduće generacije.

Pozivaju vlast da poštuje zakone i konsultuje građane o strateški važnim odlukama koje se tiču budućnosti Crne Gore.


Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније