Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 12. 2013. 16:44 >> 16:44

TRAŽE OD POSLANIKA

USSCG: Protiv novih poreskih nameta

Unija slobodnih sindikata pozvala je poslanike da glasaju protiv produženja taksi i dodatnog poreza na dohodak građana, jer Vlada nastavlja sa praksom da mjere na suzbijanju efekata globalne krize i održivosti budžeta preduzima na teret zaposlenih.

Predsjednik Glavnog odbora USSCG, Vukašin Zogović kazao je da Vlada, u suprotnosti sa dobrom praksom koju su na trenutak uspostavili i u duhu interesnog socijalnog dijaloga, jednostrano predlaže i mijenja zakone koji se direktno tiču standarda zaposlenih.

“To je slučaj sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja”, naveo je Zogović u saopštenju.

Izmjenom tih zakona, ranije usvojene krizne mjere sada jednostrano dobijaju produženo dejstvo, bez obzira na stavove sindikata po tim pitanjima.

“Na taj način Vlada nastavlja sa praksom da mjere na suzbijanju efekata globalne ekonomske krize i održivosti budžeta, preduzima na teret zaposlenih i građana, a ne na teret interesa kapitala, profitabilnih kompanija i bogatih pojedinaca, koji ostaju nedodirljivi”, poručio je Zogović.

USSCG od Vlade, kako je naveo, zahtijeva da se budžetski deficit rješava naplatom poreskog i duga od koncesionara, urednom naplatom poreza i doprinosa za zaposlene koji su u legalnom radnom odnosu, uvođenjem u legalni radni odnos oko 30 hiljada osoba koji rade “na crno”, uvođenjem u poreski sistem i oporezovanjem desetine hiljada izgrađenih stanova.

Iz USSCG su predložili da se ažurira rad Poreske uprave u naplati poreza na dodatu vrijednost, poveća porez na dobit preduzeća koji je među najmanjim u Evropi, uvede porez na finansijske transakcije i luksuz, raskinu štetni privatizacioni ugovori i naplate penali za njihovo nepoštovanje i konfiskuju nezakonito stečene imovine u korist socijalnih fondova.

“Za radničku klasu Crne Gore, posebno je problematično ponašanje Saveza sindikata Crne Gore, koji uporno ostaje nijemi posmatrač kontinuiranog sunovrata standarda zaposlenih i građana, doprinoseći tome nepotpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora. Takav odnos kolega iz SSCG iskoristiće, neminovno je, kako poslodavci, tako i Vlada, da brojna pitanja koja su uređena Opštim kolektivnim ugovorom ubuduće rješavaju Zakonom o radu”, rekao je Zogović.

Prema njegovim riječima, na taj način bi se prava zaposlenih, umjesto kroz socijalni dijalog, rješavala voljom većine u Skupštini.

“Takvo stanje je ozbiljna prijetnja svijetu rada, posebno u trenutku kada se suočavamo sa grubim kršenjem i nedosljednom primjenom Zakona o r po pitanju obaveze transformacije ugovora o radu sa određenog na neodređeno vrijeme, a koja se, prema nezvaničnim procjenama, tiče oko 30 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori”, precizirao je Zogović.

USSCG apeluje na sve društveno odgovorne poslodavce da dosljedno primjene Zakon i odgovorno se odnesu prema zaposlenima koji su stekli uslov za transformaciju ugovora o radu, ne pokušavajući da rješenje “problema” prebace na novoformirane agencije za ustupanje zaposlenih.

“Agencije za ustupanje zaposlenih zamišljene su kao subjekti koji treba da pomognu poslodavcima za prevazilaženje privremene potrebe za stručnim i obučenim kadrom u interesu njihovog biznisa, a ne za zapošljavanje na poslovima na kojima imaju stalnu potrebu za zaposlenima”, rekao je Zogović.

USSCG, kako je naveo, posebno zabrinjava činjenica da socijalnim partnerima do danas nije dostavljen tekst Nacrta zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji će se ticati sudbine gotovo 60 hiljada zaposlenih.

USSCG je dao punu podršku kolegama u Montavar Metalcu, koji su počeli štrajk glađu i očekuje da će Vlada, shodno najavi svoje ekonomske politike na očuvanju preostale industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, preduzeti hitne i konkretne mjere, kako bi se održala ta perspektivna fabrika i sačuvalo od gašenja oko 90 radnih mjesta.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније