Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 12. 2013. 08:26 >> 12:10

"PREVIŠE TOLERANTAN"

CEAC traži izuzeće sudije

Centralno-evropska aluminijumska kompanija u vlasništvu ruskog tajkuna Olega Deripaske, koja je upravljala Kombinatom aluminijuma do uvođenja stečaja, tražila je izuzeće stečajnog sudije Dragana Rakočevića.

Kako pišu Vijesti, CEAC Rakočevića optužuje za nezakonitost i i prekomjerno tolerantan odnos prema stečajnom upravniku KAP-a, Veselinu Perišiću, čijim radom su takođe nezadovoljni.

O zahtjevu CEAC-a izjasniće se Apelacioni sud Crne Gore jer stečajni sudija Rakočević obavlja funkciju predsjednika Privrednog suda.

Prema zahtjevu za izuzeće sudije, CEAC optužuje Rakočevića da je onemogućio stečajne povjerioce da na bilo koji način učestvuju u donošenju odluke o zaključenju ugovora KAP-a sa Montenegro bonusom.

U CEAC-u zamjeraju što je poslovanje KAP-a povjereno državi Crnoj Gori kao osnivaču Montenegro bonusa. Iz CEAC-a optužuju i Perišića da je počinio niz nezakonitih radnji i propusta na koje su se žalili sudiji.

"Iako je bio upućen u propuste stečajnog upravnika, stečajni sudija nije reagovao ni po službenoj dužnosti, niti po prigovorima stečajnog povjerioca, iako je to bio dužan u skladu sa Zakonom o stečaju", dodaje se u zahtjevu.

U CEAC-u ocjenjuju da Rakočević nije mogao da daje saglasnost na zaključenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji KAP-a i Montenegro bonusa, bez saglasnosti odbora povjerilaca.

"Stečajni sudija pokazuje pristrasnost i prema stečajnom upravniku u vidu prekomjerne tolerancije, propuštajući da ispravi i sankcioniše sve njegove nezakonite radnje, a pogotovo propuštajući da odluči u zakonskom roku po našim prigovorima“, naveli su iz CEAC-a.

Rakočević nije želio da odgovara na zahtjev CEAC-a, prije odluke Apelacionog suda.

KAP duguje oko 360 miliona eura, a pojedinačno najveći povjerilac je država Crna Gora sa 148,1 milion. Priznato je potraživanje CEAC-a od 50 miliona, Elektroprivrede od 45 miliona, Deripaskine En plus grupe 43,5 miliona i ruske VTB banke 25,8 miliona eura. Ti najveći povjerioci imaju svog člana u odboru povjerilaca KAP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније