Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 12. 2013. 07:57 >> 07:57

VICEGUVERNER

Fabris: Oprezno s garancijama

Viceguverner Centralne banke (CBCG) Nikola Fabris ocijenio je da će ključni izazov za Crnu Goru u narednoj godini biti zaustavljanje rasta javnog duga koji se u odnosu na kraj 2007. godine udvostručio.


Fabris je rekao da tendencija rasta duga zabrinjava, da država još nije ušla u zonu koja bi se mogla smatrati kritičnom, ali da nije ni daleko od nje.

"U 2013. godini bilo je određenih pozitivnih tendencija, ali one se moraju održati i poboljšati u narednim godinama, jer ne postoji preveliki prostor za dalje 'bezbjedno' zaduživanje. Ovu godinu ćemo vjerovatno završiti sa javnim dugom od oko 55 odsto bruto-domaćeg proizvoda. U pitanju je nivo koji unosi zabrinutost, još nijesmo ušli u kritičnu zonu, ali nijesmo ni daleko od nje", rekao je Fabris u intervjuu Vijestima.

On je ocijenio da je ključna preporuka za zaustavljanje dalje tendencije javnog duga da se ne troši više nego što se stvara, odnosno da se nivo budžetskog deficita svede na održiv nivo.

Govoreći o potencijalnim problemima u 2014. on je rekao da će u finansijskom sistemu „ključni izazov biti rješavanje visokog nivoa loših kredita“.

„A u realnom sektoru kako smanjiti nivo nelikvidnosti i povećati nivo konkurentnosti“, kazao je Fabris, navodeći da nam u ovom trenutku nije potreban finansijski aranžman sa MMF-om.

Istakao je i da su ova i prethodna godina pokazale koliko može biti skupo ukoliko se ne procijeni adekvatno rizik koji nosi izdavanje garancija.

„Tako da moramo biti vrlo oprezni prilikom davanja budućih garancija. Preporuka CBCG je da se davanje garancija mora ograničiti, a poželjno je i da maksimalan nivo bude definisan fiskalnim pravilima“, kazao je Fabris.

Ponovio je da je najbolja opcija za KAP da se pronađe strateški partner, a ukoliko to nije moguće, da se onda ozbiljno razmotri opcija zatvaranja KAP-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније