Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 12. 2013. 13:12   >>  13:13 1

PRAZNICI

Sankcije za poslodavce koji krše Zakon

Unija slobodnih sindikata pozvala je Inspekciju rada da se narednih dana maksimalno angažuje kako bi sankcionisala poslodavce koji budu radili i time kršili Zakon o državnim i drugim praznicima.

Regionalni povjerenik USSCG Sandra Obradović pozvala je sve zaposlene da se jave toj radničkoj asocijaciji ukoliko njihova prava budu prekršena.

“Apelujem na Inspekciju rada da stavi u službu sve svoje kapacitete kako bi utvrdila pravo stanje, odnosno izašla na teren i sankcionisala one poslodavce koji budu radili u vrijeme državnih i drugih praznika”, kazala je Obradović na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da su u prethodnom periodu imali situacije da frizerski saloni, kladionice i kafići rade u vrijeme državnih i drugih praznika.

Ona je podsjetila da je sredinom godine Skupština usvojila izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, kojima su uvedene relativno visoke novčane kazne za poslodvce koji ga ne poštuju.

“Novčana kazna za preduzeće iznosi od hiljadu do 20 hiljada eura, a za odgovornu osobu od 100 do hiljadu eura. Za preduzetnike koji ne budu poštovali zakon kazna je od 200 do dvije hiljade eura”, rekla je Obradović.

Prema njenim riječima, iako su kazne visoke, treba ispitati da li će poslodavci poštovati zakon odnosno da li će zaposlenma dati pravo na odmor u vrijeme državnih i drugih praznika.

Koordinator regionalnih odbora USSCG, Aleksa Marojević saopštio je da je ta sindikalna centrala više godina obavljala monitoring nad poštovanjem Zakona o državnim i drugim praznicima, odnosno prava zaposlenih čija tehnologija rada ne zahtijeva neprekidan rad da im se omogući da u vrijeme praznika budu sa svojim porodicama.

“Imali smo situaciju da su pojedini lokalni organi izdavali odobrenja za rad i da su poslodavci donosili odluke da će raditi”, podsjetio je Marojević.

Izmjena zakona sredinom ove godine, kako je rekao, Ministarstvo ekonomije ovlašćeno je da izdaje odobrenja privrednim subjektima za rad u vrijeme državnih i drugih praznika.

“Ministarstvo ekonomije je imalo obavezu da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona donese podzakonski akt u vidu pravilnika o kriterijumima za izdavanje odobrenja za rad. Do današnjeg dana taj resor to nije odradio, što ne znači da zakon ne treba i ne mora da se stavi u funkciju”, poručio je Marojević.

Izmjenama je, kako je dodao, utvrđena nadležnost Inspekcije rada da obavlja kontrolu primjene i poštovanja zakona, što ranije zakonom nije bilo utvrđeno.

Marojević je rekao da je pet poslanika u parlamentu podnijelo inicijativu za izmjenu i dopunu zakona, kojima žele da spriječe njegovu primjenu i vrate je na ranije stanje, što je, kako je ocijenio, zabrinjavajuće i za državu i za zaposlene.

“USSCG će ponovo napraviti aktivnost prema poslaničkim klubovima i zalagati se da ostanu na pozicijama na kojima su bili kada su podržali te izmjene, kako bi se omogućilo zaposlenima da državne i druge praznike praznuju”, zaključio je Marojević.

 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније