Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 12. 2013. 08:39 >> 08:39
1

VLADA ODLUČNA

Nemilosrdno protiv sive ekonomije

Tokom 2014. godine biće nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije kroz nove veće kazne za povratnike u prekršajima, najavljuje ministar finansija Radoje Žugić u intervjuu za Dnevne novine. On je najavio da će se naredne godine razmatrati i ukidanje kriznog poreza i ističe da je 2013. godina uprkos velikim problemima bila "uspješna", što ilustruje podatkom da je do 29. decembra naplaćeno 116 miliona eura više budžetskih prihoda nego prošle godine.

Žugić kaže da fiskalna politika, kao najvažniji segment ekonomske politike, treba da podrži mjere koje treba da doprinesu dinamičnijem rastu privrede, smanjenju regionalnih razlika, novom zapošljavanju, pravednijoj socijalnoj politici i ublažavanju negativnih demografskih trendova, posebno na sjeveru zemlje.

"Nekad smo imali selo bez seljaka, a sada se plašim da ćemo imati selo bez stanovnika. Ovo jeste gruba definicija, ali to jeste tako. Sve ovo su ciljevi ekonomske politike, čije ostvarenje je usmjereno na dostizanje primarnog, a to je poboljšanje kvaliteta života građana", kazao je ministar Žugić.

Žugić smatra da je za nama uspješna godina, a ostvareni rezultati potvrđuju da smo na putu oporavka javnih finansija i obezbjeđenja finansijske i makroekonomske stabilnosti, koja je preduslov rasta i razvoja svake ekonomije.

"U cilju daljeg prilbližavanja potpunom uravnoteženju javnih finansija, namjera Ministarstva finansija je da, kroz nastavak procesa fiskalne konsolidacije i kreiranje i vođenje konzistentne ekonomske politike, stvori pretpostavke za unapređenje nacionalne i konkrentnosti privrede, što će, posredno, podstaći stvaranje nove vrijednosti i obezbijediti snažniji rast BDP-a", poručio je Žugić.

Ministar u 2013. očekuje nastavak aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, u istom ili čak većem obimu i dinamici, uz poštovanje istih načela postupanja inspekcijskih organa: transparentnost, neselektivnost i nulta stopa tolerancije.

"Što se tiče očekivanja kada su u pitanju efekti borbe protiv sive ekonomije, očekujem poboljšanje poreske discipline i unapređenje svijesti građana o tome da je redovno funkcionisanje institucija i svega onoga što spada u domen javnog interesa moguće obezbijediti jedino ukoliko se poreske obaveze uredno servisiraju. Oštrije kazne, za povratnike u prekršaju. Tokom 2014. nastavljamo sa jačanjem institucionalnih i kadrovskih kapaciteta organa državne uprave nadležnih za kontrolu i naplatu prihoda", poručio je ministar finansija.

Navodi da mu se čini da svako prepoznaje da je bilo neophodno da Vlada krene u borbu protiv sive ekonomije.

"Odlučni smo da u tome istrajemo. Ako želimo održivost, onda moramo da znamo da to svima treba. Bićemo u borbi protiv sive ekonomije još nemilosrdniji", poručio je Žugić.

Žugić kaže da je nije namjera Zakon o zaradama smanjivanje zarada, već dovođenje u red i sistemsko rješavanje ovog pitanja, kako bi se obazbijedilo unificiranje načina obračuna zarada za obavljanje istih poslova.

"Primarni cilj zakona je da obezbijedi ravnopravno i na zaslugama zasnovano određivanje ličnih primanja zaposlenih, kroz uvođenje mehanizama kojima se prepoznaje i nagrađuje visok kvalitet rada i povećava profesionalnost i efikasnost javnih službi", zaključio je Žugić i intervjuu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније