Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 12. 2013. 09:35   >>  09:37 3

NA KRAJU 2013.

Kovačević: EPCG u plusu

Elektroprivreda Crne Gore bi ovu godinu trebalo da završi sa pozitivnim rezultatom od oko 25 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Srđan Kovačević.

On je u intervjuu Danu rekao da očekuje puno izazova u narednoj godini, s obzirom na to da će Hidroelektrana (HE) Piva raditi u sistemu Crne Gore.

"S druge strane, potrebno je raditi na jačanju kapaciteta kompanije, kako bi spremno dočekali otvaranje tržišta 2015. godine", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, EPCG je posljednje dvije godine radila u izuzetno kompleksnom poslovno-finansijskom ambijentu.

Tada je kako je kazao, nastao veći dio duga kompanije, jer je na poslovni rezultat uticalo to što Kombinat aluminijuma i dio potrošača nijesu plaćali račune za struju.

"Taj dug se mjeri desetinama miliona eura, što je onemogućilo redovan tok novca i EPCG dovelo u situaciju otežanog plaćanja svojih obaveza. Inače, u intenzivnim razgovorima sa nadležnima u Vladi, radimo i na pronalaženju modaliteta za izmirenje međusobnih potraživanja", rekao je Kovačević.

On je najavio da će, ukoliko se nastavi planiranom dinamikom, uz sve rizike, tokom naredne godine početi pripremni radovi za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

"Pod rizicima prije svega podrazumijevam dogovor sa partnerom o načinu finansiranja projekta, obezbjeđenje sredstava u okolnostima dugih, kompleksnih procedura banaka ili dogovor glavnih akcionara EPCG", kazao je Kovačević.

On je dodao da je, sa stanovišta kompanije, optimalan model učešća partnera u kapitalu buduće kompanije, pa na taj način i razgovaraju sa svim partnerima.

"Od dinamike usaglašavanja stavova sa partnerom i završavanja prethodnih procedura zavisi i početak investicije. Sama izgradnja će tajati oko tri godine, a značajnu povoljnost predstavlja postojanje zajedničkih objekata i pripadajuće infrastrukture za oba bloka", naveo je Kovačević.

Na tender za gradnju TE Pljevlja II dostavljeno je devet ponuda, a prema riječima Kovačevića, nakon detaljne analize dostavljene dokumentacije, izdvojile su se četiri.

"Do kraja januara naredne godine biće urađena preliminarna finansijska analiza i tada ćemo imati jasnu sliku ekonomske opravdanosti svake pojedinačne ponude. To će biti osnova da Odbor direkotora EPCG definiše konačni investicioni paket i uputi ga akcionarima na razmatranje i odlučivanje", objasnio je Kovačević.

On je saopštio da je ukupan dug potrošača EPCG, bez direktnih, preko 200 miliona eura. Većina duga se odnosi na domaćinstva.

"EPCG ima razumijevanja za socijalni ambijent i zato smo pokrenili akciju Podijelimo teret kako bi olakšali građanima da beskamatno izmire svoje obaveze", kazao je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније