Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 12. 2013. 12:09 >> 11:52

ZA NASTAVAK PROIZVODNJE

Boksiti nastavljaju isporuku rude

Rudnici boksita nastaviće isporuku rude za mađarski Vagon impeks, od kojeg će zavisiti dalja proizvodnja, saopštio je stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

On je Danu kazao da imaju još nekoliko interesanata za rudu i usmenih najava za poslovno-tehničku saradnju, ali o tome ne može govoriti dok zvanično ne dobije predlog.

"Sreća pa je trenutno najveći kupac rude, Vagon impeks odustao od namjere da u zimskim mjesecima ne kupuje boksit. To će spriječiti obustavu proizvodnje, koja je obnovljena 6. decembra po odobrenju Privrednog suda", rekao je Cicmil.

U suprotnom, kako je rekao, rad bi bio obustavljen, a 320 radnika, koji su nakon stečaja angažovani na tri mjeseca, ostali bi bez posla i minimalne plate od 193 eura.

Od kraja novembra otpremili su 7,68 hiljada tona rude za Mađare, koji je prodaju zvorničkoj Alumini. Prodali su i 698 tona češkoj firmi i 1,5 hiljada tona Slovacima, po ranije zaključenim ugovorima, koje je odobrio i Privredni sud.

U tom periodu, na rampu je dovezeno preko 11 hiljada tona, od čega najviše sa Zagrada.  Cicmil je naveo da će poslije praznika na utovarno-pretovarnoj rampi firme biti još oko sedam hiljada tona rude, spremne za prodaju kupcima u slučaju pogoršanja vremenskih uslova.

Stečajni postupak u Rudnicima boksita pokrenut je 19. novembra na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog duga od 1,59 miliona eura.

Dalja sudbina Rudnika najvjerovatnije će se znati krajem februara i početkom marta, a osim što se nadaju partnerima za poslovno-tehničku saradnju, trenutno su sve oči, neočekivano, uprte u bivše poslovodstvo koje je najavilo podnošenje plana reorganizacije.

"U ime stečajnog dužnika plan je najavio bivši izvršni direktor firme, Milorad Đurović. Za to ima rok od 90 dana i ako plan ne bude podnesen u firmi će biti proglašen bankrot. Radiće se popisi i procjena imovine, a potom će uslijediti prodaja", rekao je Cicmil.

Prijavljena potraživanja za Boksite ispitivaće se 10. januara na ročištu u Privrednom sudu. Cicmil je naveo da je 130 povjerilaca prijavilo oko 122 miliona, od čega najviše traži Kombinat aluminijuma, odnosno 56 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније