Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

10. 01. 2014. 15:28   >>  15:50 8

PERIŠIĆ UVJEREN

Ponuda "Uniproma" najozbiljnija

Ponuda nikšićkog "Uniproma" za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma (KAP) najozbiljnija je, ocijenio je stečajni upravnik podgoričke fabrike, Veselin Perišić.


Na tender za prodaju imovine KAP-a po početnoj cijeni od 52,47 miliona eura, dostavljene su četiri ponude, a Perišić će u narednih osam dana odlučiti koja je najpovoljnija. On je kazao da je "Uniprom" ponudio 28,5 miliona eura za kupovinu ukupne imovine KAP-a, koja čini tehnološki zaokruženu cjelinu u smislu proizvodnje, dok su kompanije "Politropus Alternative" iz Tivta i "Alemani Trade" iz Beograda zainteresovane za kupovinu pojedinih segmenata.

Perišić smatra da je ponuda kompanija "Get Sales", sa sjedištem u Londonu iza koje stoji njemački HGL, neozbiljna s obzirom na to da je za imovinu KAP-a ponudila svega 5,1 hiljadu eura.

"Ipak, moramo poštovati pravo i volju svakog ponuđača da dostavi ponudu, a stečajna uprava i povjerioci će procijeniti koja je od njih validna i prihvatljiva", rekao je Perišić, nakon otvaranja ponuda u podgoričkom Privrednom sudu.

On je dodao da raduje činjenica da se u postojećoj situaciji našla barem jedna ozbiljna ponuda za KAP, koji je u takvom stanju da se ne može očekivati pretjerano renomirani kupac, niti previsoka cijena.

"Prema mojim saznanjima 'Uniprom' se bavi i prodajom ili kupovinom starog aluminijuma. Dostavili su biznis plan i pokazali spremnost da budu kontrolisani od Vlade", naveo je Perišić.

Bili bi namireni povjerioci prvog i drugog reda

Uniprom je ponudio cijenu struje od 38 eura po megavatu, ukupne investicije do 78 miliona eura kako bi do 2018. godine proizvodio 120 hiljada tona tečnog aluminijuma i 30 hiljada tona sekundarnog metala, ali i zadržavanje oko 300 zaposlenih.

Perišić je podsjetio da je stečaj sudska prodaja imovine u kojoj kupac formalno-pravno nema obavezu da preuzima radnike, već da uplati kupoprodajnu cijenu kako bi se namirili povjerioci.

"Naravno, uvijek ima prostora da se sa Vladom pregovara o tim posebnim uslovima. Kupac koji bude imao ozbiljnu namjeru da nastavi djelatnost u KAP-u, imaće potrebu i da angažuje radnike. Koliki će taj broj biti zavisi od kupca", rekao je Perišić.

On je dodao da bi od eventualne prodaje KAP-a "Unipromu" za 28,5 miliona bili namireni povjerioci prvog i drugog isplatnog reda, dok bi se oni iz trećeg reda namirivali u mjeri mogućeg.

"Sve što ostane nenamireno otpušta se po sili zakona", kazao je Perišić.

On je dodao da će stečajna uprava voditi računa i o nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, prema kojem parlament mora odobriti eventualnu prodaju KAP-a.


Predsjednik Sindikata KAP-a, Sandra Obradović, smatra da je ponuda "Uniproma najozbiljnija", ali i da je brojka od oko 300 radnika koji bi ostali da rade u KAP-u izuzetno niska i neostvariva.


"Ta brojka nam je odmah zaparala uši, s obzirom na to da KAP, koji je nekad zapošljavao dvije hiljade radnika, a trenutno 717, svakih par mjeseci zahvati talas otpuštanja", saopštila je Obradović.

Ona je poručila da brojka od 300 radnika može da zadovolji samo proizvodnju u Elektrolizi i Livnici, dok bi ostali bili otpušteni.

"Vlada i stečajna uprava treba da povedu računa o socijalnoj kategoriji zaposlenih u KAP-u, jer nije za sve rješenje socijalni program i odlazak u penziju", kazala je Obradović.

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, smatra da u postojećim okolnostima KAP-u nije potrebno više od 300 zaposlenih da bi normalno funkcionisao.

"Ne treba više od tog broja ukoliko se ide u proizvodnju u Elektrolizi i tečnog metala. Ako se ide u proizvodnju bez tečnog metala, odnosno direktno u proizvodnju prerade, onda je ta brojka još manja", rekao je Pejović.

On je dodao i da KAP bez cijene struje od 38 eura po megavat satu mora poslovati sa gubitkom.

"Ko će da finansira gubitak svakog mjeseca, ko će da plaća radnike? Neću da dozvolim bilo kakav štrajk, želim da uredno izmirujem zarade", poručio je Pejović.

Njemci bi zaposlili 3.000 radnika

Daniel Kluting, direktor kompanija "Get Sales", koja je na tenderu za imovinu KAP-a ponudila kupoprodajnu cijenu od 5,1 hiljadu eura i 700 miliona investicija, kazao je da planiraju da zaposle tri hiljade radnika.

"Najvažnije je praviti aluminijum i imati nisku cijenu struje. Planiramo da zaposlimo tri hiljade radnika, jer počinjemo sa proizvodnjom aluminijuma, sa livnicom, centrom za zavarivanje, s obzirom na to da je HGL za to specijalizovan. Namjera je da proizvodimo velike djelove za vozove, avione i brodove. To je tržište koje će rasti u ovom vijeku", rekao je Kluting.

On je objasnio da je "Get Sales" za ukupnu imovinu KAP-a ponudio 5,1 hiljadu eura jer je u pitanju njemačka kompanija koja mora da ispuni evropska pravila, što uključuje radnike. Tu je, kako je dodao, i problem bazena crvenog mulja i otpada.

"To će koštati između 100 i 150 miliona eura. Pitali smo da li može da se izuzme taj bazen, ali je navedeno da imovina od prve do šeste tačke u oglasu uključuje i njega. Kad ga kupimo za pet hiljada, kupujemo ga za 100 miliona i pet hiljada, jer moramo da se pobrinemo za životnu sredinu i za radnike", precizirao je Kluting.

Prema njegovim riječima, postoji strogi zakoni, koji ne smiju biti drugačiji u drugim zemljama.

"To ljudi od nas očekuju. Mi smo Njemci, malo smo ludi, ali tako radimo", poručio je Kluting.

Ponuda "Get Salesa" odnosi se na svu imovinu osim za zemljište u Spužu, poslovne prostore u naseljima Zabjelo i Drpe Mandića, gradsko građevinsko zemljište na lokaciji u blizini Gintaša. Prilikom otvaranja ponuda predstavnici Politropusa su tražili da se ponuda Get Sales-a odbaci jer je na engleskom i nema zvaničnog prevoda.

Kluting je objasnio da je ponuda stigla na engleskom, a ne na zvaničnom jeziku, jer je tender izašao na engleskom i crnogorskom.

"Uzeli smo englesku verziju u kojoj nije navedeno da ponuda mora biti dostavljeno na nekom drugom jeziku. Žalićemo se i vidjeti šta dalje", poručio je Kluting, koji tvrdi da je oglas preuzet sa sajta KAP-a i da mu ga je "poslao Kavarić".

Kompanija Politropus Alternative ponudila je 450 hiljada eura za dio imovine KAP-a, odnosno bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu. Kompanija za bazen nudi 100 hiljada, za objekat bivšeg Instituta 200 hiljada, a za zemljište 150 hiljada.

Politropus Alternative je crnogorska kompanija, sa međunarodnim kapitalom. Njen osnivač i vlasnik je Ukrajinac Roman Denkovič.

Kompanija Alemani trade ponudila je da za 22 vagona KAP-a plati 178,2 hiljade eura.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније