Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 01. 2014. 08:54 >> 08:55
7

RAZMOTRITI HGL

Đukanović: Odbaciti ponudu Uniproma

Ponuda nikšićkog Uniproma za kupovinu imovine KAP-a u stečaju za 28.5 miliona eura nije u skladu sa Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je Skupština usvojila na predlog Demokratskog fronta, izjavio je poslanik tog saveza Milutin Đukanović.



„U zakonu jasno piše da ponudu može dostaviti renomirani kupac sa referencama i iskustvom u aluminijumskoj industriji. Uniprom te uslove ne ispunjava, odnosno nema potrebne reference u proizvodnji aluminijuma, pa stoga njegovu ponudu treba odbaciti“, rekao je Đukanović Danu.

Osim Uniproma, ponudu za imovinu KAP-a, kojom se može zaokružiti tehnološki proces proizvodnje, dostavio je njemački HGL. Oni nude 5,1 hiljadu eura za imovinu i 700 miliona eura investicija, koje bi iskoristili za izgradnju nove fabrike aluminijuma i sopstvenog izvora energije i saniranje bazena crvenog mulja. Zaposlili bi tri hiljade radnika, deset puta više nego što planira Uniprom.

„Ponudu HGL treba detaljno izučiti, jer su brojke od 700 miliona investicija i tri hiljade radnika veoma ozbiljne“,  rekao je Đukanović.

Prema Zakonu o zaštiti državnih interesa, nakon što stečajni upravnik Veselin Perišić izabere budućeg vlasnika KAP-a, za šta ima rok od osam dana, Skupština treba da većinom glasova da saglasnost. Partija koja će biti tas na vagi kada se bude odlučivalo o kupcu je SDP.

„Procedura je jasna. Stečajni upravnik treba da pošalje dokumentaciju sa ponudama za KAP, a kada to uradi onda ćemo se odrediti o njima. Tada ćemo moći da konkretnije prokomentarišemo njihov sadržaj“, kazao je Šehović.

Bivši član odbora direktora KAP-a Vojin Đukanović smatra da nije dobro da se Skupština miješa u odabir partnera.

„Parlament je već nanio dosta zla KAP-u. Njihov posao je da donose zakone, a ne da se miješaju u ekonomsku politiku zemlje“, rekao je Đukanović i dodao da Vlada treba da se uključi u odabir partnera.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније