Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 01. 2014. 09:25 >> 09:26
1

OVE GODINE

Mijenja se model usklađivanja penzija?

Vlada namjerava ove godine da promijeni model za usklađivanja penzija, kako bi eliminisala manjak novca u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i postigla održivost penzionog sistema.

Vijesti pišu da Vlada namjerava i da eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispita posebna rješenja za prijevremeni odlazak u penziju.

U Analizi o penzionom sistemu, koja je usvojena u decembru prošle godine, navodi se da su od prelaska usklađivanja penzija po švajcarskoj formuli (usklađivanje sa troškovima života i prosječnom zaradom zaposlenih) od 2004. do prošle godine ukupni rashodi penzijskog sistema porasli 178,9 odsto.

Usklađivanje penzija zamrznuto je u januaru prošle godine i po tom osnovu za tu godinu penzioneri su zakinuti za 12 miliona eura, piše list. Ni ove godine neće biti usklađivanja što sada odgovara penzionerima, jer je za 11 mjeseci prošle godine inflacija bila nula odsto, a došlo je do manjeg pada prosječnih plata, pa su penzije mogle biti i umanjene.

To umanjenje bilo bi dosta niže i od jedan odsto, a ako se uzme u obzir da su penzije prošle godine trebale biti povećane 3,3 odsto, najstarija populacija značajno je zakinuta za ove dvije godine.

U Vladinoj analizi je navedeno da su održivost Fonda PIO narušili posebni uslovi za penzionisanje za pripadnike vojske i policije, rudare, zaposlene na radnim mjestima na kojima se osiguranje računa sa uvećanim trajanjem i prevremena starosna penzija.

Prema podacima od 2010. do jula prošle godine ukupno je 6.070 osoba ostvarilo pravo na penziju po nekom od tih osnova. U prijevremene penzije u ovom periodu Vlada je slala radnike Kombinata aluminijuma, Željezare i Rudnika boksita kako bi privatne većinske vlasnike oslobodila tehnološkog viška, a sebi i ostalim građanima nametnula novi teret.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović kazao je da u Udruženju znaju da je urađena Analiza penzionog sistema, ali da dokument nije pogledao.

“Očekujemo da sljedeće sedmice dobijemo Analizu koju će razmatrati Upravni odbor, tako da ćemo tada imati konkretne stavove”, rekao je Vešović.

On je naveo da je najveći problem za finansijsku održivost Fonda PIO taj što privreda ne radi, a upravo se iz tog sektora kroz uplatu doprinosa zahvata najveći dio novca za penzije.

Predstavnik penzionera u Demokratskom frontu Vojo Vuletić kazao je da nije upoznat sa Analizom i da bi bilo logično da se tim dokumentom pozabavi Savez penzionera, a da će se oni njime baviti sa “političkog aspekta”.

“Kada je riječ o usklađivanju penzija, naš predlog je jednostavan, a to je da one prate zarade. Drugim riječima, rast plata znači i rast penzija i obratno. Svih drugih parametara se treba ostaviti”, rekao je Vuletić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније