Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 01. 2014. 17:37 >> 17:37
1

VISOK PROMET

Dobar početak na berzi

Akcije Trenda i dalje su interesantne za trgovinu na Montenegroberzi. Od ukupnog prometa od 224 hiljade eura, preko 101 hiljadu činila je kupovina akcija tog Fonda. Takođe, prema podacima berze za samo nekoliko dana januara promet je bio veći nego cijelog prvog kvartala prošle godine.

 

Krajem prošle nedjelje šest američkih fondova kupilo je oko 26 odsto akcija fonda Trend za tri miliona i 600 hiljada eura.

Tom transakcijom Amerikanci su postali nove gazde fonda. Ocijenjeno je da taj posao predstavlja jednu od najvećih američkih investicija na crnogorskom tržištu kapitala od 2007. U Komisiji za hartije od vrijednosti kažu da su američki investitori dobili vrijednu imovinu, pa ne čudi, kako je prokomentarisao za Radio Crne Gore predsjednik Komisije Zoran Đikanović, da je Trend zavrijedio interesovanje američkih investitora.

"Sigurno nije uložio toliko novca, a da nema ideju šta će dalje iz njega da stvara. Iskreno svaka takva investicija je pozitivna kako za vlasnike Fonda, tako i za akcionare, da dobiju takvog partnera. Generalno je pozitivno da se jedna takva transakcija dešava jer je na berzama i u regionu mirno u minulom periodu", ocijenio je Đikanović.

Da je crnogorsko tržište kapitala atraktivno i pored generalnog zatišja na berzama potvrđuje i nedavna odluka Istanbulske berze da kupi četvrtinu Montenegroberze, koja će kako navodi Đikanović, u prvoj polovini godine dodatnom kupovinom akcija postati većinski vlasnik naše jedine berze.

"To je tržišno priznanje. Kad neko kupi 25 odsto, što je više nego što ima Istanbulska berza u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu. To se može posmatrati u dva pravca, da prepoznaju potencijal naše berze, koja je pažljivo razvijana i njegovana, ali i da je riječ o partneru koji dominira na berzama evroazije, koja je osma u svijetu po trgovini obveznicama. Izvjesno je da će dio poslova realizovati preko Montenegroberze, što je u svakom slučaju pozitivno za dalji razvoj tržišta kapitala", naveo je Đikanović.

Nova pozitivna kretanja, ipak neće donijeti reprizu iz 2004., ili 2005., kada se, kako je zaključio Đikanović, bez puno razmišljanja višestruko zarađivalo, ali svakako, ako se dan po jutru poznaje, počinju bolja vremena za crnogorsko tržište kapitala.

Biljana Radosavović, Radio CG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније