Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 01. 2014. 09:08 >> 09:11

KREDITORI

Za obmanu klijenta platiće do 40.000 eura

Zakon o potrošačkim kreditima koji će početi da se primjenjuje od 1. februara predviđa kazne i do 40.000 eura za pravno lice, odnosno kreditora (banke i mikrokreditne finansijske institucije) ili kreditnog posrednika ukoliko na bilo koji način obmanu klijenta koji uzima ovaj kredit.

Kako piše "Pobjeda", ova kazna je predviđena, između ostalog, i ukoliko oglašavanje ovih kredita ne sadrži sve informacije, među kojima je i efektivna kamatna stopa, ukoliko one nijesu dostupne klijentu prije zaključivanja ugovora, ukoliko mu se ne omogući prijevremena otplata kredita.

U Crnoj Gori je oko 900 miliona eura u kreditima datim fizičkim licima, ali nema podataka koliko je od njih potrošačkih.

Za prekršaje su predviđene kazne i za preduzetnike od 1.500 do 12.000 eura, za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu do 4.000 eura.

Iz Centralne banke su saopštili da će nadzor nad zakonom koji je stupio na snagu 31. jula 2013, a primjenjivaće se od 1. februara ove, vršiti Centralna banka, odnosno Tržišna inspekcija. To znači da potrošač, odnosno onaj ko je uzeo kredit ili to namjerava, može da se žali ovim institucijama ukoliko problem ne riješi sa bankom, MFI ili kreditnim posrednikom.

„Nadzor nad primjenom ovog zakona vrši Centralna banka, odnosno Tržišna inspekcija, u zavisnosti od toga ko odobrava potrošački kredit. Ako potrošač smatra da su mu oštećena prava iz Zakona o potrošačkim kreditima, ima mogućnost da podnese prigovor davaocu kredita ili kreditnom posredniku, koji je dužan da o prigovoru odluči odmah, a najkasnije u roku od 8 dana ukoliko se radi o složenom slučaju“, objašnjavaju iz Centralne banke.

Ukoliko je potrošač nezadovoljan odlukom davaoca kredita ili ukoliko ne odluče u propisanom roku, potrošač ima pravo da Centralnoj banci podnese zahtjev radi sprovođenja postupka nadzora ukoliko je davalac kredita banka, mikrokreditna finansijska institucija ili njihov kreditni posrednik, kao i u svim slučajevima kada potrošačke kredite odobrava subjekt nad čijim radom nadzor vrši Centralna banka.

U svim ostalim slučajevima nadležna je Tržišna inspekcija, naveli su iz CBCG.

U Centralnoj banci kažu da je zakonom precizirano šta se, tačno, smatra potrošačkim kreditom.

"Potrošačkim kreditom se smatra i odloženo plaćanje robe i usluga (tzv. kupovina na rate) kada je cijena te robe i usluga u slučaju njene trenutne i potpune otplate niža od njihove cijene koja bi se platila na kraju otplatnog perioda (primjer cijena frižidera iznosi 500 eura, a na odloženo plaćanje od šest mjeseci 550 eura)".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније