Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 01. 2014. 09:51 >> 10:33
1

ISPRED HR I SLO

Po ekonomskim slobodama CG lider u regionu

Crna Gora se, prema Indeksu ekonomskih sloboda za 2014. godinu, našla na 68. mjestu od 178 zemalja svijeta.

 

Time se Crna Gora našla kategoriju umjereno slobodne ekonomije svijeta. U odnosu na 2013. Crna Gora je napredovala za dva mjesta, dakle sa 70-o na 68.mjesto.

Kad je riječ zemljama bivše Jugoslavije, najbolje se kotira Makedonija, koja se našla na 43. mjestu. Iza Crne Gore su, kad je riječ o zemlja regiona, Slovenija, koja se našla na 74. mjestu, Hrvatska (87. mjesto), Srbija (95. mjesto), te Bosna i Hercegovina (101. mjesto).

Ispred Crne Gore su, između ostalih, Albanija, koja je zauzela 54. mjesto, te Bugarska (31. mjesto), i Rumunija (62. pozicija). Zanimljivo je da se Grčka, koja je zemlja EU, našla na čak 119. mjestu, od 178 zemalja svijeta.

Rezultat ekonomskih sloboda je 63,6 što nas je, dakle, svrstalo na 68. poziciju. Navodi se da je rezultat koji je ostvarila Crna Gora za jedan poen bolji nego prethodne godine, te da je zemlja ostvarila značajna dostignuća u oblasti poslovnih sloboda i slobode investicija, dok je pad zabilježen u oblastima radničkih sloboda, monetarnim i slobodama od korupcije.

Kad je riječ o zemljama Evrope, Crna Gora se, kako je objavljeno u izvještaju, našla na 31. mjestu, što je bolji rezultat u odnosu na susjednu Hrvatsku koja je članica Evropske unije, a koja se našla na 36. Mjestu.

Navodi se da je ekonomska sloboda i dalje ograničena zbog nedostatka institucionalne posvećenosti snažnoj zaštiti imovinskih prava i efikasne borbe protiv korupcije.

U Izvještaju se navodi i da sudski sistem ostaje neefikasan i podložan političkom uticaju.

Navodi se i da su uprkos sve većoj konkurenciji cijene kredita prilično visoke. Najveće ekonomske slobode, kako se navodi, imaju Hong Kong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zelanda, dok su najmanje slobodne Sjeverna Koreja, Kuba, Zimbabve, Venecuela…

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније