Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 01. 2014. 13:37   >>  13:37

PORUKA IZ BRISELA

Žugić: Unaprijedićemo javne finansije

Vlada Crne Gore će i u narednom periodu raditi na unapređenju javnih finansija i stabilizaciji i jačanju bankarskog sistema, kao neophodne platforme za nastavak ekonomskih reformi, saopštio je u Berlinu ministar finansija, Radoje Žugić.

 

Iz Ministarstva je saopšteno da je Žugić tokom posjete Berlinu, koja će trajati do sjutra, imao sastanak sa glavnim savjetnikom njemačkog kancelara Angele Merkel za evropske poslove, Nikolausom Meyer-Landrutom, kome je predstavio aktuelna ekonomska kretanja u Crnoj Gori.

On je Meyer-Landrutu predstavio i aktivnosti na planu privrednog razvoja, fiskalnog prilagođavanja i efekte konkretno preduzetih mjera, koji su značajno doprinijeli stabilizaciji javnih finansija.

Žugić je naveo da je Vlada usvojila Pretpristupni ekonomski program, koji je važan trogodišnji instrument za unaprijeđivanje saradnje Crne Gore i EU u makroekonomskoj i fiskalnoj oblasti.

Meyer-Landrut je na sastanku kazao da je pristup crnogorske Vlade u oblasti fiskalne politike ozbiljan i poručio da je neophodan nastavak početih aktivnosti u pravcu kreiranja okvirnih uslova za privredni rast.

„Cijenimo aktivnosti na rješavanju problema u fiskalnoj, realnoj i monetarnoj politici“, rekao je Meyer-Landrut.

On je, u tom smislu, posebno naglasio značaj pristupnih pregovora i dodao da je zadovoljan progresom Crne Gore u pregovorima, uz konstataciju da je akcenat sada na implementaciji akcionih planova.

Meyer-Landrut je ponovio i da je Njemačka spremna za otvorenu saradnju po svim pitanjima od obostranog interesa.

Žugić je, nakon sastanka, u Evropskoj akademiji govorio na na temu „Danas evropska zemlja - sjutra EU? Crna Gora i njena evropska valuta“. U fokusu njegovog predavanja, kako je saopšteno iz Ministarstva, bila uloga i značaj eura u Crnoj Gori, sa ekonomskog, pravnog i političkog stanovišta, kao i perspektive, odnosno ciljevi crnogorske Vlade u postizanju standarda EU.

Žugić će tokom boravka u Berlinu imati sastanke i sa njemačkim ministrom finansija, Wolfgang Schäubleom i visokim predstavnicima KfW i Deutsche banke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније