Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

14. 01. 2014. 15:48 >> 15:48
3

POLJOPRIVREDNICIMA

Ivanović: Na raspolaganju 70 miliona

Poljoprivrednim proizvođačima u naredne dvije godine na raspolaganju će biti preko 70 miliona eura, dok se u ovoj planira otvaranje novih hiljadu radnih mjesta, najavio je resorni ministar Petar Ivanović.

 

 

On je na godišnjoj konferenciji za novinare saopštio da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u ovoj godini planira da potpiše 300 novih ugovora sa poljoprivrednim proizvođačlima ukupne vrijednosti deset miliona eura.

“Realizovaćemo sve planirane mjere iz Agrobudžeta za ovu godinu, povećamo proizvodnju za ne manje od dva odsto, povećamo površine pod zasadima za ne manje od novih 120 hektara i povećamo broj kooperanata za ne manje od novih 150”, rekao je Ivanović.

Posebna pažnja razvoju sjevera

Prema njegovim riječima, u oblasti bezbjednosti hrane planira se dalje jačanje stepena zaštite građana preduzimanjem novih mjera i uvođenjem novih standarda.

“Posebna pažnja biće posvećena podršci razvoju sjevera u ovoj godini. Kroz MIDAS program očekujemo da će se u ovoj godini u sjeverni dio Crne Gore investirati oko četiri miliona eura, uz 150 projekata. Kroz nove pozive u okviru tog projekta planiramo da potpišemo ugovore vrijedne dodatnih 3,5 miliona eura", precizirao je Ivanović.

Ciljevi u ovoj godini, kako je naveo, biće dalja promjena načina razmišljanja, snažnije podizanje standarda bezbjednosti proizvodnje hrane, brže uvođenje šema kvaliteta prije svega kod organskih proizvoda, intenzivinije uvođenje oznaka porijekla i još više rada.

Ivanović je kratko sumirao prošlu godinu pojedinačno po sektorima u Ministarstvu.

On je saopštio da je Ministarstvo u prošloj godini doprinijelo povećanju proizvodnje i površina pod zasadima i da je ostvaren rast od 11 odsto u proizvodnji mlijeka, otvoreno pet novih sirara, povećan broj kooperanata za 300, povećani zasadi vinove loze i voća za 25 hektara odnosno blizu 100 hektara.

“U potpunosti smo realizovali Agrobudžet i isplatili sve premije svim korisnicima. U fokusu naše aktivnosti bilo je otvaranje novih radnih mjesta. Zaposleno je preko hiljadu ljudi”, kazao je Ivanović.

Ministarstvo je, kako je dodao, ubrzalo proces donošenja odluka posebno u okviru projekta MIDAS, povećalo efikasnost rada, potpisalo 390 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima ukupne vrijednosti devet miliona eura.

“Podigli smo i stepen bezbjednosti hrane. Uspješno je realizovan niz mjera koje su spriječile negativne posljedice po zdravlje građana Crne Gore”, rekao je Ivanović.

Puno je razloga za zadovoljstvo

Ivanović je dodao da, iako ima puno razloga za zadovoljstvo, on nije zadovoljan rezultatima, jer se, kako je kazao, može još.

“Bojim se da to što želimo još smeta onima koji su navikli da ne rade i žao mi je što ćemo ih razočarati”, poručio je Ivanović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko poljoprivrednika je do sada apliciralo za dobijanje sredstava iz Abu Dhabi Fund for Development, kazao da je do sada završeno pet fizibiliti studija.

“Svih pet su predate Abu Dabi fondu i u ovom momentu radi se na dvije, a pokušavamo da poguramo izradu još tri kako bi imali novi paket od pet studija”, rekao je Ivanović.

Kredit od 50 miliona USD, koji je Abu Dhabi Fund for Development odobrio Crnoj Gori, namijenjen je većim poljoprivrednim proizvođačima koji treba da dostave fizibiliti studije i planove kako bi se ušlo u proceduru povlačenja sredstava.

On nije želio da precizira koji poljoprivredni proizvođači su aplicirali i o kojim firmama se radi, jer na to, kako je objasnio, nema pravo.

“Odluku o tome koga će i pod kojim uslovima finansirati donosi Abu Dabi fond. Mene bi lično zanimali oni projekti koji će kreirati što je moguće više radnih mjesta, pokrenuti proizvodnju i smanjiti spoljnotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede”, ocijenio je Ivanović.

Komentarišući mogući, kako je naveo rat između proizvođača i trgovaca kada je u pitanju bezbjednost hrane ili donošenje nekih izmjena zakona u tom dijelu, Ivanović je rekao da je najveća glavobolja kako da se zaštiti jedno malo tržište podložno velikim fluktuacijama koje nastaju iznenada.

“Pred neke praznike uobičajeno je da dolazi do pojačanog uvoza pojedinih proizvoda u Crnu Goru i takav uvoz poremeti sve ono što se mjesecima ili godinama čini na jačanju samih poljoprivrednih proizvođača. Sa tim smo spremni da se nosimo, ali nijesmo sa onim problemima koji mogu nastati kada su ti proizvodi nekvalitetni, kada im je rok trajanja pri kraju ili je istekao, a sve zarad trgovačke zarade”, objasnio je Ivanović.

On smatra da se moraju stvoriti uslovi za fer borbu.

Dvije krivične prijave zbog pokolja srna

Ivanović je rekao da Ministarstvo konstatno radi na pooštravanja standarda proizvodnje i čuvanja hrane i da će do kraja i prvog kvartala biti završen zakon o bezbjednosti hrane koji kreira i neke nove institucije u Crnoj Gori.

“Njime bi se obezbijedilo da jedno posebno tijelo ad hoc reaguje kada je ugrožen kvalitet hrane koji dolazi na crnogorsko tržište”, saopštio je Ivanović.

Na pitanja novinara koja se odnose na najnovije informacije da je pokolj srna na Goliji navodno podmetnut i da su one iz Vojvodine, Ivanović je odgovorio da nema tu informaciju i da ne želi da se bavi spekulacijama, već samo činjenicama.

“Moramo rasplagati činjenicama i ne donositi zaljučke na bazi percepcija i emocija. Mene kao ministra zanimaju činjenice i onog momenta kada budemo imali sve činjenice tada možemo doći do zaključka”, rekao je Ivanović.

Ministarstvo je predalo dvije krivične prijave zbog nedavnog pokolja srna na teritoriji Opštine Nikšić.

Ivanović je saopštio da se trenutno prikupljaju činjenice i dokazi i da se ni on ni niko od njegovih kolega neće miješati u posao koji pripada drugim institucijama koje su zadužene za prikupljanje činjenica.

“Reagovali smo na vrijeme i oglasili se dovoljno puta. Imamo obavezu da preispitamo da li se poštuju standardi i djelovi ugovora kod svih lovišta”, objasnio je Ivanović.

Na pitanje da li država može uraditi više i kada je u pitanju krivolov bilo divljači ili ribe, Ivanović je naveo da Ministarstvo nije zaduženo za krivolov niti da za njega odgovara.

“Ministarstvo je zaduženo da donese zakone, propise i uredbe i definiše pravila koja su ostali dužni da poštuju. Postoje druge institucije van Ministarstva koje su zadužene za otkrivanje počinioca i njihovo propisno kažnjavanje”, dodao je Ivanović.

Ako u zakonu, kako je objasnio, nešto nije urađeno kako treba to je odgovornost Ministarstva, ali ako poste jasna pravila, a neko ih se ne pridržava, onda to nije posao tog resora.

Smanjene zalihe ribe

Ivanović je rekao i da su u Mediteranu zalihe ribe toliko smanjenje da za nekoliko godina skoro i da je neće biti.

“Bojim se da ćemo džabe podržavati razvoj ribolova u Crnoj Gori”, poručio je Ivanović.

Sumirajući prošlu godinu, Ivanović je rekao da je u sektoru stočarstva ukupne premije relizovalo 8,96 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, što je 33,17 odsto ukupnog broja registrovanih poljoprivrendih prozvođača za držanje stoke.

“Povećali smo 11 odsto otkupljenju količinu mlijeka u odnosu na 2012. godinu. U vinogradarstvu smo smanjili subvencije sa 80 centi na 30 centi po kalemu vinove loze, ali smo povećali zasade pod vinogradima”, dodao je Ivanović.

U sektoru ribarstva su, kako je naveo, nakon duže pauze od nekoliko godina donijeta tri pravilnika.

Ministarstvo u ovoj godini planira da završi šest novih zakona, 32 podzakonska akta, četiri strategije i donese dva nacionalna programa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније