Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 01. 2014. 11:46 >> 11:46
6

IVANOVIĆ U BERLINU

Finci će nas savjetovati o šumarstvu

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji u Berlinu učestvuje na Globalnom forumu čija je tema „Hrana i poljoprivreda 2014“, sastao se sa kolegama iz više država, koji su obećali konkretnu podršku crnogorskoj poljoprivredi.

Tokom razgovora sa Rajnerom Linderom, izvršnim direktorom Istočnog odbora njemačke privrede, dogovorena je posjeta delegacije njemačkih privrednika, zainteresovanih za investiranje u crnogorsku poljoprivredu. Ivanović je tom prilikom ukazao je na značaj jačanja prerađivačke industrije, posebno proizvodnje hrane i drvne industrije.

Sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Finske, Jari Koskinenom Ivanović je razgovarao o mogućnostima razvoja i investiranja u sektor šumarstva i drvoprerade, organske proizvodnje i bezbjednosti hrane.

„Ministar Koskinen ponudio je podršku u razvoju sistema bezbjednosti hrane, edukaciji našeg kadra u oblasti šumarstva na Finskoj akademiji za šumarstvo, kao i tehničku pomoć u izradi strateških dokumenata tokom procesa usklađivanja sa zakonodavstvom EU“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je Finska jedan od lidera u oblasti bezbjednosti hrane i zaštite potrošača, Ivanović je izrazio spremnost za jačanje bilateralne saradnje u ovoj oblasti, posebno u domenu edukacije crnogorskih eksperata u procesu uzorkovanja, analize i sprovođenja kontrole u ukupnom lancu bezbjednosti hrane, kao i potrebnoj opremi.

Ivanović se sastao i sa slovenačkim kolegom, Dejanom Židanom, a u razgovoru je ukazano na značaj razvoja sektora poljoprivrede kroz povezivanje sa turizmom u čemu obije zemlje imaju značajne potencijale.

„Dogovorena je saradnja u oblasti pčelarstva, u kojem Slovenija bilježi značajan napredak. Ivanović je podržao ideju slovenačkog kolege za učešće Crne Gore u programu „Medeni doručak“ koji se organizuje jednom godišnje i ima za cilj edukaciju i promociju razvoja sektora pčelarstva. Ministar Židan izrazio je spremnost za konkretnu podršku i saradnju u ovom sektoru", navodi se u saopštenju.

Estonskog ministra poljoprivrede Helir-Valdor Seederoma, Ivanović je informisao o ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu u okviru sva tri poglavlja i zatražio podršku Estonije.

„Dogovorena je saradnja u oblasti edukacije na polju bezbjednosti hrane i razmjena studenata. Ministar Seederom izrazio je spremnost u podršci razvoja elektronskog sistema koji je u slučaju Estonije značajno doveo do smanjenja gubitka vremena u sektoru poljoprivrede“.

Ministar poljoprivrede Estonije prihvatio je poziv da posjeti Crnu Goru u prvoj polovini ove godine, kao i da pomogne u organizovanju susreta privrednika dvije države.

Ovo će biti prilika za privlačenje novih investicija, tehnologija i razvoja sektora poljoprivrede, smatraju u Ministarstvu.

Ministar ruralnog razvoja i ishrane Grčke, Tsaftaris Atanasios ponudio je punu pomoć Crnoj Gori u procesu usaglašavanja u poglavlju 13 – ribarstvo, što posebno dobija na značaju jer je Grčka preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

„Ministar Ivanović izrazio je zahvalnost na podršci imajući u vidu značaj ovog sektora u Grčkoj, koja je postala globalni lider u izvozu proizvoda akvakulture. Dogovorena je konkretna podrška u dijelu planiranja ribarske infrastrukture na priobalnom području i u slatkovodnom ribarstvu, kao i podrška razvoju akvakulture u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Globalni forum, koji se održava u okviru najznačajnijeg međunarodnog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture – Zelena nedjelja u Berlinu, nastavlja se danas, kada je na programu ministarska konferencija, odnosno Šesti Berlinski samit ministara poljoprivrede.   

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније