Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 01. 2014. 16:00 >> 16:00
6

DF ZA PRIMJENU ZAKONA

Odbaciti sve ponude za KAP

Predsjedništvo Demokratskog fronta traži od nadležnih insitucija da se u potpunosti primijeni procedura prodaje Kombinata alumnijum i Rudnika boksita na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i smatra da sve ponude treba odbaciti.

 

Član Predsjedništva DF-a, Branko Radulović saopštio je da je predsjedništvo te stranke na današnjoj sjednici razmatralo stanje u energetsko-metalurškom reprolancu, sa posebnim akcentom na aktuelna dešavanja u KAP-u i Rudnicima boksita.

"Predsjedništvo DF-a zahtijeva od Skupštine, Vlade i stečajnog sudije da se u potpunosti primijeni procedura i uslovi prodaje Kombinata i Rudnika boksita na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i tako zaštiti državni interes i ostvare se kratkoročni, srednjoročni i dugoročni efekti a proces učini transparentnim, efikasanim i objektivnim", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo DF pozvalo je Socijaldemokratsku (SDP) i opozicione partije, koje su izglasale taj Zakon, da obezbijede njegovu potpunu primjenu sa završnim razmatranjem u Skupštini i ne dozvole nastavak 20-ogodišnje protivzakonite prakse u tim najznačajnijim privrednim i razvojnim subjektima.

"Predsjedništvo DF smatra da će u pokušaju nepoštovanja procedure definisane Zakonom to biti samo još jedna potvrda da je cio proces kontrolisan i projektovan od interesne političko-finansijske grupacije i da su u tome aktivno sudjelovali protivustavni i nelegitimni predsjednik Filip Vujanović, koji je odbio da potpiše Zakon, stečajni upravnik, koji je ne sačekavši novo izjašnjavanje Skupštine hitno objavio oglas po starom zakonu, prvoodgovorni za sva dešavanja u Kombinatu premijer Milo Đukanović, koji je najavio inicijativu Ustavnom sudu i pojedini servilni stručnjaci, koji su tendenciozno tumačili proceduru i javni interes", kazao je Radulović.

Predsjedništvo DF-a je, kako je naveo, ubijeđeno da sve ponude treba odbaciti, da nijesu u pitanju strateški investitori i da se ne obezbjeđuje javni interes i dugoročni pozitivni efekti, da nema nikakvih garancija, ali i da će se proizvesti novi gubici i obaveze države i građana.

"Očito da načinom segmentacije imovine i kupovinom pojedinih cjelina po specijalnim uslovima, kao što je prenamjena zemljišta, želi se ostvariti samo enormna zarada ili legalizacija finansijskih tokova, a ne nikako valorizacija ukupnih resursa u aluminijumskoj industriji, počev od crvenih boksita", ocijenio je Radulović.

Prema njegovim riječima, segmentacija ukupne prostorno-tehnološke cjeline KAP-a u svim elementima, počev od dva bazena crvenog mulja, primarne proizvodnje i prerade i prodaja pojedinih djelova, narušava svaku organizacionu i tehnološku logiku, proizvodi ekonomsku neodrživost, odbija svakog ozbiljnog strateškog partnera i znači direktno gašenje kompanije.

"Zahtjevi Uniproma oko zemljišta KAP-a i saglasnost Vlade i gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše i hitno rješavanje dugodišnjeg spora potvrđuje da je u pitanju samo kontrolisan postupak, posebno kada se uzme u obzir upozorenje koje je dobio strateški investitor da ne učestvuje u ovoj prodaji", kazao je Radulović.

Ponuda o valorizaciji bazena crvenog mulja je, kako je zaključio, naučno, tehnološki, ekološki i ekonomski neutemeljenja.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније