Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 01. 2014. 08:19 >> 09:41
5

DRUGI TENDER

Njemci odustali od KAP-a?

Njemački HGL najvjerovatnije neće dostaviti ponudu na drugom tenderu za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma, kazao je za "Dan" direktor te kompanije Danijel Kluting.

„Nijesmo sigurni da ćemo dostaviti ponudu i već smo pitali Vladu za slični industriju gdje bismo mogli da sprovedemo investiciju koju smo planirali“, rekao je Kluting.

On je naveo da im nije prihvatljiva početna cijena od 28 miliona eura.

„Nas jedino interesuju tačke od jedan do pet u oglasu, a ima ih ukupno osam. U tenderu piše da je prvih pet tačaka povezano. Isto je pisalo i na prošlom oglasu, pa je na kraju prodat dio, a ne cjelokupna imovina. Tako da ne možemo predvidjeti šta će se desiti na tenderu“, rekao je Kluting "Dan"-u.

Prema njegovim riječima, piše list, imovina KAP-a je staro gvožđe, a rušenje objekata i prečišćavanje imovine će ih koštati više nego što će dati za njenu kupovinu.

„Nemamo ugovor za električnu energiju, a imamo teški otpad sa kojim ne znamo šta da radimo. Mnogo bi lakše bilo da počnemo raditi projekat na imovini na kojoj nema ničega“, naveo je Kluting.

On je ranije naveo da je plan HGL izgradnja nove fabrike aluminijuma, koji bi povezali u jedan sistem sa Rudnicima boksita, Livnicom, Topionicom i Preradom. U taj projekat su namjeravali da ulože 700 miliona eura.

U međuvremenu, imovina Prerade prodata je Unipromu i Politropus alternativu. Kluting je rekao da fabrika valjaonice sa livnicom trake znatno mijenja njihove planove.

„Nije logično da gradimo novu fabriku livnice koja radi po staroj tehnologiji. Izgradnja nove topionice koštala bi 320 miliona eura, tako da nije vrijedno potrošiti toliko novca sa tržišnom cijenom struje“, rekao je Kluting za "Dan".

Na pitanje da li HGL ima novca koliko je traženo početnom cijenom, Kluting je kazao da imaju bankarsku garanciju za kupovinu imovine od 200 miliona.

„Nije u pitanju to kolika je suma, već da li je to vrijedno novca. Mi smo odgovorna firma i moramo da opravdamo ulaganja partnerima“, odgovorio je Kluting.

On je istakao da im niko nije tražio bankarsku garanciju za najavljenu investiciju od 700 miliona.

„Imovina KAP-a je prodata u djelovima i investicija je propala. Suma od 700 miliona je bila za proizvodnju koja počinje od rudnika pa sve do finalnih proizvoda. Samo u tom slučaju mogli smo da garantujemo za tri hiljade radnih mjesta“, kazao je Kluting.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније