Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 01. 2014. 11:37 >> 11:38
3

IVANOVIĆ U BERLINU

Naši poljoprivrednici će ’učiti’ u Austriji

Crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović i njegov austrijski kolega, Andre Ruprehter, razgovarali su, tokom berlinskog poljoprivrednog samita, o mogućnostima saradnje u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

„Austrija je prepoznata u Evropi kao zemlja sa visoko organizovanim sistema klastera, te je ministar Ruprehter izrazio spremnost Austrije za pomoć u razvoju klastera u crnogorskoj poljoprivredi“, saopšteno je iz našeg Ministarstva.

Radi usvajanja novih znanja i tehnologija proizvodnje, dogovorena je posjeta crnogorskih poljoprivrednika austrijskim farmama i institucijama, zatim zajednička realizacija projekata kroz TAIEX programe i organizovanje poslovnog i investicionog foruma za oblast poljoprivrede.

Ivanović je sa kolegama iz Nepala, Mongolije i Japana razgovarao o rješenjima za pitanja navodnjavanja, tehnološkog osavremenjavanja, razvoja stočarstva u planinskih područjima, podsticanju razvoja akva-kulture.

Sporazum sa Bavarskom

Kao što je i najavljeno, Ivanović i ministar poljoprivrede Bavarske potpisali su memorandum o saradnji kojim se predviđa saradnja u sektorima pčelarstva, drvoprerade, proizvodnje hrane, stočarstva i ruralne infrastrukture.

Dogovorena je posjeta bavarskih eksperata Crnoj Gori, posjeta crnogorskih pčelara Bavarskom institutu za med i direktno povezivanje udruženja pčelara.

Ulagati u istraživanje, obrazovanje i rast proizvodnje hrane

Učešćem ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja na šestom Berlinskom samitu ministara poljoprivrede, Crna Gora je prvi put aktivno učestvovala u izradi završnog kominikea sa tog skupa.

Ministarski samit, održan juče u okviru Globalnog foruma – hrana i poljoprivreda 2014 i sajma “Zelena nedjelja” u Berlinu, okupio je kreatore poljoprivredne politike iz 72 zemlje svijeta, koji su razgovarali o aktuelnim problemima u poljoprivredi, poput: progresivnog smanjenja resursa, gubitka genetskog diverziteta, smanjenja plodnosti tla, uticaja klimatskih promjena na poljoprivedu i izazovima koji se nalaze pred donosiocima odluka.

“Nesumnjivo da je proizvodnja hrane za potrebe rastućeg broja stanovnika izazov. Međutim, ne postoji jedno rješenje za sve zemlje. Zato moramo intenzivnije ulagati u istraživanje i obrazovanje, investirati u poljoprivredu i podržati mlade kako bi obezbijedili dugoročnu održivost poljoprivrede” istakao je Ivanović i predložio stvaranje globalne platforme, dostupne svim članicama Foruma, na kojoj bi se predstavljali rezultati pojedinačnih istraživanja i rješenja koja su dala konkretne rezultate u pojedinim zemljama.

“Uvažavajući značaj manjih gazdinstava i vodeći računa o potrebi povećanja proizvodnje hrane, proglasili smo 2014. godinom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori”, kazao je Ivanović, dodajući da posljednja istraživanja pokazuju da će do 2030. godine biti potrebno povećati proizvodnju hrane u svijetu za 60%, dok će istovremeno u narednih 10 godina 1/3 svijeta imati ozbiljnih problema sa snabdjevanjem vodom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније