Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 01. 2014. 17:41 >> 17:41

PROTIV SIVE EKONOMIJE

Prijavili 46 slučajeva rada na crno

Građani su za mjesec trajanja kampanje koja se realizuje u okviru projekta njihovog uključivanja u borbu protiv sive ekonomije, ukazali na 151 nepravilnost iz te oblasti, uključujući 90 slučajeva neizdavanja fiskalnih računa.

Koordinator projekta u okviru kojeg se relizuje kampanja "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", Vuk Vujnović, rekao je da su građani za mjesec, počev od 17. decembra, ukazali i na 46 slučajeva rada na crno i 21 primjer kršenja potrošačkih prava.

"Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je u prethodnih mjesec javne kampanje rekordan broj građana ukazao na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, višestruko više nego bilo kog prethodnog mjeseca, uključujući i mjesece ljetnje turističke sezone", kazao je Vujnović agenciji Mina-business.

Kampanja koja je počela 17. decembra realizuje se u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji crnogorske Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Vujnović je rekao da su inspekcijske službe, postupajući po prijavama građana od kraja jula prošle godine, kada je Vlada usvojila projekat, izrekle više od 100 hiljada eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

"Saglasno pravilima projekta, polovina vrijednosti svake izrečene kazne po prijavi građana, biće investirana u projekte od opšteg društvenog značaja, u vrijednosti do 50 hiljada eura, koje predlože i svojim glasovima podrže sami građani", naveo je Vujnović.

To, kako je objasnio, znači da je zahvaljujući prijavama građana već prikupljeno dovoljno sredstava za finansiranje jednog projekata od opšteg društvenog značaja.

"Ukoliko se ovaj nivo učešća javnosti nastavi, velika je vjerovatnoća da do završetka projekta, 1. maja, bude prikupljeno dovoljno sredstava za realizaciju više od jedne takve investicije", saopštio je Vujnović.

Građani su, do 31. decembra, mogli da predlože način ulaganja novca od kazni izrečenih po njihovim prijavama.

"Najveći dio tih predloga je bio opšteg karaktera i odnosio se na dječije, socijalne i zdravstvene ustanove, podršku osobama sa invalititetom, zaštitu životne sredine i slično", dodao je Vujnović.

Prema njegovim riječima, do kraja januara, u komunikaciji sa nadležnim institucijama i organizacijama, biće utvrđena konačna lista predloga projekata u vrijednosti do 50 hiljada eura, za koje će moći da glasaju svi podnosici prijava putem putem mobilne i veb aplikacije "Budi odgovoran" ili call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove.

Glavna poruka kampanje je da građani budu odgovorni i učestvuju u preusmjeravanju novca iz sive zone u društveno odgovorne svrhe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније