Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

20. 01. 2014. 12:17 >> 12:25

BIJELA LISTA

Evo ko redovno plaća poreze

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) objavili su novu, treću Bijelu listu, odnosno spisak 135 poreskih obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline i koji su u prošloj godini platili više od 200 hiljada eura poreza.

Navodi se da su kriterijumi kojima je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja.

Objavljivanje Bijele liste, kako se dodaje, još je jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u narednom periodu.

Kako je objašnjeno, pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda, kao i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Na listi su se, između ostalih, našli Alter Modus, Erste banka, Societe Generale, Hipotekarna, Prva banka, Atlas banka, Crnogorski Telekom, Telenor i Pivara Trebjesa.

Tu su i Knjaz Miloš Montenegro, Jugopetrol, Philip Morris Montenegro, Crnogorska komercijalna banka, Voli Trade, Mercator Crna Gora, M:tel, NLB Montenegrobanka i Hypo Alpe-Adria-banka, Hotels Group Montenegro Budva.

Na listi su i Lovćen osiguranje, Kips, Budvanska rivijera, Adriatic Marinas, Komercijalna banka, Okov, Mehanizacija i programat, Pomorski saobraćaj, Daido Metal, Luštica Development, Primorje Tivat, First Financial Bank, Mesopromet, Atena-Bohor, Invest banka Montenegro.

Iz Ministarstva i PU su podsjetili da je Bijela lista poreskih obveznika prvi put objavljena 7. juna prošle godine i da redosljed na njoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

“Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja lica čija imena se objavljuju na Bijeloj listi. S ciljem da se obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su se našli i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se na istoj se nije našao određen broj lica koja su bila na prethodnim listama”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније