Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 01. 2014. 18:43   >>  18:43

ZBOG ZARADA

Ulcinj: Štrajkuju radnici solane

Radnici Solane "Bajo Sekulić", njih 47, počeli su danas štrajk, tražeći isplatu zaostalih zarada i uplaćivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Iz Štrajkačkog odbora Solane saopšteno je da su radnici odradili prošlogodišnju berbu soli i uredno obavljali svakodnevne radne zadatke, pored činjenice da im preko 12 mjeseci nijesu isplaćivane, ionako niske, zarade i naknade.

"Takođe, obavezni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje nijesu uplaćivani od 2009.", navodi se u saopštenju.

Na taj način Solana funkcioniše od njene privatizacije 2005., a minimalan broj trenutno zaposlenih, sopstvenom žrtvom, pokušavaju, kako kažu, da spriječe gašenje ove fabrike, koja postoji od 1934.

"Sumnjamo da, prilikom privatizacije Solane, strateški cilj novog vlasnika nije bio ulaganje u njeno očuvanje i modernizaciju, već preprodaja 15 miliona kvadrata atraktivnog zemljišta, koja bi vlasniku omogućila brzi ekstra profit, tako što bi za uloženih 800 hiljada eura, prihodovao 200 miliona eura", rekli su iz Štrajkačkog odbora.

Štrajkom će, kako navode, pokušati da apeluju na nadležne da počnu rješavati nagomilane probleme u Solani, tako što će natjerati vlasnika da odustane od ideje o preprodaji i ekstra profitu, a vratiti se investiranju u osnovnu djelatnost i modernizaciju fabrike.

"S obzirom na to da je ovo možda posljednja šansa da nadležni preuzmu odgovornost za opstanak Solane, istrajaće u štrajku sve do ispunjenja opravdanih zahtjeva, koji se odnose na stvaranje osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje fabrike i zaposlenje nedostajuće radne snage, kao i isplatu zaostalih zarada i neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje", zaključuje se u saopštenju.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније