Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 01. 2014. 08:05 >> 08:11

PLAN VLADE

Zaduženje i preko 240 miliona eura?

Vlada namjerava da razmotri opciju da se ove godine zaduži više od planiranih 240 miliona eura, koliko je definisano ovogodišnjim budžetom, kako bi izmirila dio obaveza koje je očekuju po osnovu izdatih obveznica u 2010. i 2011., navedeno u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) koji je izvršna vlast usvojila početkom ovog mjeseca.

 

Kako pišu Vijesti, koliko bi bilo dodatno zaduženje mimo planiranih 240 miliona eura, nije navedeno.

Prva emisija obveznica u 2010. godini bila je u iznosu od 200 miliona eura, a druga godinu kasnije, 180 miliona, sa rokovima dospjeća za naplatu od pet godina.

Kako je objašnjeno u PEP-u, ovogodišnje zaduženje bi bilo u obveznicama u iznosu koji bi pokrio potrebe finansiranja za 2014.  i jednim dijelom reprogramirao dio prethodno izdatih obveznica.

"Izdavanje obveznica u većem iznosu ima za cilj obezbjeđivanje povoljnijih uslova finansiranja (smanjenja kamatne stope), kao i plasiranje obveznice koja bi bila likvidnija, odnosno interesantnija za investitore. Na taj način bi se obezbijedio bolji položaj Crne Gore na međunarodnom tržištu kapitala i lakši i jeftiniji pristup izvorima finansiranja", objašnjeno je u dokumentu.

Kako se dodaje, tim potezom bi bio smanjen i pritisak na otplatu obaveza u 2015. i 2016. jer bi reprogramom otplate obveznica u visini od 50 odsto postojećih obaveza bila smanjena otplata duga za 100 miliona eura naredne godine i 90 miliona u 2016.

Mogućnost dodatnog zaduženja je dio plana izvršne vlasti da smanji troškove servisiranja duga, pa će pod lupom biti i kreditni aranžmani koji su zaključeni u prethodnom periodu sa visokim izdacima za kamate.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније