Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 01. 2014. 08:50   >>  08:50

DRUGI BLOK

O pregovorima početkom februara

Analiza održivosti kojom će se precizirati ekonomska opravdanost svakog od četiri projekta koja su ostala u trci za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima do kraja mjeseca će biti predata Odboru direktora Elektroprivrede na odobrenje.

Cijela procedura izbora partnera može trajati još dva do tri mjeseca, potvrđeno je Vijestima iz EPCG.

Odbor će precizirati dio koji se tiče finansija i to predati akcionarima EPCG, odnosno Vladi i italijanskoj A2A, koja upravlja kompanijom. Nakon što je od osam ponuda odlučeno da na kratkoj listi ostanu četiri - češka Škoda Praha, kineske Powerchina Hubei Power, slovački konzorcijum Istroenergo Group i China Machinery Engineering Corporation (CMEC) iz Kine, početkom ferbruara će se znati koji ponuđač otpada, a sa kim će pregovori biti nastavljeni.

Glavni konkurenti su Česi i drugorangirani Kinezi.

"Sa dvije ili tri kompanije koje ostanu u igri biće nastavljeni pojedinačni pregovori i očekujemo da će taj posao trajati dva do tri mjeseca. Uglavnom, sve zavisi od akcionara i koliko dugo će oni razmatrati analize koje im se dostave", nezvanično je rečeno iz EPCG.

Kako je navedeno, izvjesno je da je krajnji izbor partnera još daleko i da prije proljeća neće biti potpisan ugovor. Lista izabranih kompanija, prema informacijama iz EPCG, objavljena je redosljedom koji odgovara kvalitetu ponuđenog za taj energetski posao - češka Škoda, kineska Powerchina, slovački konzorcijum Istroenergo i kineski CMEC.

Škoda Praha nudi da elektranu snage 250 megavata (MW) finansira sa 329,5 miliona EUR. Power Hubei je ponudio 269 miliona EUR za termoblok od 220 megavata.

Slovaci nude da TE od 220 megavata grade za 303 miliona i postoji mogućnost da prođu u sljedeći krug. CMEC je najjeftiniji sa 210,5 miliona EUR i 255 miliona za blok od 220 i 300 MW, ali zbog drugih parametara moguće je da naredni korak
 bude eliminisanje te kompanije.

Za gradnju TE bilo je prijavljeno devet konzorcijuma i kompanija, od čega pet kineskih. Ruska ponuda je odmah odbijena jer nije bila potpuna. Plan EPCG predviđa da TE Pljevlja bude snage u opsegu 220 do 300 megavata na lokaciji postojeće centrale, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto.

Projektom je planirana i toplifikacija grada u saradnji sa Opštinom Pljevlja. Blok se mora, prema uslovima poziva, graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije u skladu sa novim uslovima za zaštitu okoline.

Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja, odnosno da bude industrijski i finansijski partner EPCG za projekat, kao akcionar ili drugačije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније