Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 01. 2014. 08:10   >>  08:43 1

DRŽAVI DUG

Za tri godine vraćamo 1,16 milijardi

Vladine projekcije pokazuju da će država u ovoj i naredne dvije godine vratiti oko 1,16 milijardi eura duga. To je gotovo na nivou godišnjih prihoda budžeta koji su ove godine projektovani na 1,2 milijarde, pišu Vijesti.

Taj novac biće vraćen novim zaduženjima i iz budžetskih prihoda, kako bi se ukupan državni dug zadržao na sadašnjem iznosu od oko dvije milijarde. To znači da će svaki stanovnik za ovu i naredne dvije godine vratiti ukupno 1.790 eura.

Prema projekcijama, koje se nalaze u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), ovogodišnji izdaci za otplatu duga projektovani su na 220,4 miliona, naredne godine na 478 miliona i 2016. godine na 425 miliona.

Budžetom za prošlu godinu bilo je planirano da se vrati 160 miliona eura duga, ali je ta cifra, zbog preuzimanja kredita KAP-a, porasla na 274,3 miliona.

Iz Ministarstva finansija nijesu željeli detaljnije da govore o planovima za reprogramiranje ukupnog državnog duga.

"Vijesti" su pitale taj Vladin resor u kojoj fazi su planovi za reprogram duga, sa kim sve pregovaraju po tom osnovu i kada se očekuje da dug bude reprogramiran, što je prošle godine najavio ministar finansija Radoje Žugić. Tim potezom država želi da obezbijedi povoljnije uslove finansiranja koji se odnose na niže kamatne stope.

Projekcije iz PEP-a pokazuju da se dominantno učešće u vraćanju duga za ovu godinu odnosi na otplatu za strane pozajmice 112 miliona eura, dok će 34,5 miliona biti izdvojeno za vraćanje unutrašnjeg duga. Ove godine će biti vraćeno i 73,4 miliona ostalih i obaveze prethodnog perioda.

Rata za vraćanje inostranog duga se u 2015. godini uvećava na 372,7 miliona, a u 2016. godini iznosi 336 miliona eura. Naredne godine država vraća 38 miliona unutrašnjeg duga i 67 miliona ostalih obaveza, a 2016. rata za domaći dug iznosiće 33,5 miliona, a ostale obaveze 54,7 miliona.

Iako je ovogodišnjim budžetom definisano da se država može zadužiti 240 miliona eura, Vlada namjerava da razmotri opciju povećanja iznosa kako bi izmirila i dio obaveza koje je očekuju po osnovu izdatih obveznica u 2010. i 2011. godini. Veće zaduženje od dozvoljenog značilo bi i rebalans budžeta, a iz Ministarstva ne žele da kažu ni za koliko bi ta cifra mogla biti uvećana. O tome bi odlučivala Skupština.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније