Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 01. 2014. 11:14 >> 11:14
1

ČELEBIĆ OCIJENIO

Kriza ograničila kupovinu nekretnina

Ekonomska kriza i dalje ima snažan uticaj na razvoj građevinarskog sektora, pa su prilike uslovile limitiranu kupovnu moć građana koja se odražava na cjelokupan promet nekretnina u Crnoj Gori, ocijenio je vlasnik kompanije „Čelebić“, Tomislav Čelebić.



On smatra da će ova godina biti ozbiljan „filter“ za kompanije u ukupnoj privredi, što znači da će se izvjestan broj njih naći i pred gašenjem, s obzirom na to da je taj trend aktuelan u svim zemljama regiona.

“Velika je umjetnost kako se, na globalnom planu, sačuvati od nelikvidnih kompanija u poslovanju. Neće biti lako, to je definitivno”, rekao je Čelebić za Glasnik Privredne komore (PKCG), prenosi Mina.

Ipak je, kako smatra, izlazak iz krize moguć, a u pozadini se nameće važan zajednički imenitelj, a to je ozbiljan i efikasan timski rad svih segmenata privrede i lokalnih i državnih institucija, odnosno, biznis sektora, lokalnih subjekata, javnih preduzeća, vladinih insititucija i organa.

“Snažnim uključivanjem crnogorskog biznisa u najavljene i planirane investicije u oblasti infrastrukture, energetike i turizma direktno i snažno se utiče na oporavak i stabilizaciju kompanija u Crnoj Gori”, smatra Čelebić.

Prema njegovim riječima, veliki efekat, u cjelokupnoj revitalizaciji privrede, može imati i angažovanje domaće radne snage na svim krupnim projektima, a to je, opet, uslovljeno adekvatnom osposobljenošću, odnosno prekvalifikacijom i edukacijom kadrova za kojima postoji potreba. Ta akcija, mora biti sinhronizovana i podrazumijeva zajedničku saradnju Ministarstva obrazovanja, Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i domaćeg i stranog biznis sektora.

On je rekao da je važan segment za funkcionisanje i opstanak u ovim vremenima unutrašnja organizacija kompanija, odnosno, brzina, efikasnost u realizaciji i osposobljenost kadrova na svim nivoima, kao i uvođenje standarda u svakodnevnom radu.

“Upravo takve kompanije imale su i imaju u budućnosti šansu za opstanak i to ne samo u građevinskim, već u svim segmentima privrede”, kazao je Čelebić.

Zahvaljujući takvom ustrojstvu, kompanija “Čelebić”, kako je naveo, ne samo da opstaje, nego radi vrlo prepoznatljive i krupne projekte, prije svega zahvaljujući i diversifikaciji kapitala s obzirom na to da su kao kompanija davno prepoznali i druge interesantne sfere poslovanja.

“Pored građevinarstva, uključeni smo i u osiguranje, real estate, visoko obrazovanje, promet naftom i naftnim derivatima, trgovinu i zabavu”, precizirao je Čelebić.

Govoreći o budući planovima kompanije, Čelebić je kazao da su orjentisani na projekte koji su vezani za energetiku.

“Već smo odradili projekat vjetroelektrana pored Ulcinja, a intenzivno pregovaramo i sa stranim kompanijama zastupljenim u drugim sferama energetike. Upravo ti projekti jesu ono što je direktno vezano za građevinski sektor i što ga može značajno pokrenuti, unaprijediti i stabilizovati”, precizirao je Čelebić.

Akcenat u poslovanju, kako je zaključio, treba da bude na kadrovskom osposobljavanju unutar kompanija i na globalnom novou, zapošljavanju domaće radne snage kako bi zarađeni novac ostajao u okviru Crne Gore i na društveno-odgovornom poslovanju koje obavezno mora biti uključeno u poslovanja i planove.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније