Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 01. 2014. 17:23 >> 17:29

PROFESOR MIHAILOVIĆ

Deflacija nije zabrinjavajuća u CG

Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Božo Mihailović za Radio Crne Gore ocijenio je deflaciju kao rijetku, ali pozitivnu pojavu, koja je nastala iz više razloga - povećanja ponude, restriktivnih mjera monetarne politike, pada tražnje, kupovne moći i investicija.

„Ono što se može reći je da je uzrok u više simultanih faktora i da svakako treba odraditi detaljnu ekonomsku analizu. Važno je i to da niska stopa deflacije ne smije „zavarati“ nosioce ekonomske politike, jer ona sigurno nije rezultat povećanja ponude“, prokomentarisao je Mihailović.

Tvrdi, takođe, da benefite deflacije ne osjećaju krajnji potrošači.

„Ovo je pojava interesantna za potrošače jer i pored opšteg pada cijena oni ne mogu za istu količinu novca kojim su raspolagali u nekom ranijem periodu kupiti više proizvoda. Da ih pitate, sigurno bi rekli da ne osjećaju dejstvo deflacije, ali osjećaju prisustvo inflacije“, kaže Mihailović.

Profesor osporava i tvrdnje pojedinih ekonomista da je deflacija opasna koliko i inflacija i poručuje da razloga za brigu nema.

„Razloga za brigu ima, ali ne zbog deflacije, već zbog rasta javnog duga, nezaposlenosti, niske stope ekonomskog rasta. Volio bih da ova situacija sa deflacijom potraje. U svakom slučaju kada bi kao ekonomista i potrošač morao da biram između inflacije i deflacije, uvijek bi se opredijelio za ovo drugo“, istakao je Mihailović.

Podsjetimo, Monstat je objavio da je deflacija u Crnoj Gori u decembru iznosila 0,1 odsto i da je to pet mjeseci uzastopno da se bilježi negativna stopa inflacije.

Ekonomski analitičari tvrde da nastaje zbog učešća sive ekonomije, usporenog privrednog rasta, visoke stope nezaposlenosti, ali i gomilanja zaliha proizvoda koji se sada prodaju po nižim cijenama. Drugi ocjenjuju da je deflacija posljedica uvoza eura, ali i dešavanja u Kombinatu aluminijuma.

Inače, prema zvaničnim podacima inflacija u 2013. u Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj bila je 2,2 odsto. U Sloveniji dva, a u BiH jedan i po procenat.

I na Svjetskom ekonomskom forumu, koji se održava u Davosu, konstatovano je da je inflacija u zemljama eurozone od 0,8 odsto što je ispod projektovane od dva procenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније