Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 01. 2014. 10:43 >> 10:49
2

SPOR OKO KAP-A

CEAK: Vlada nije imenovala drugog arbitra

Iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije, jednog od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica, saopšteno je da Vlada Crne Gore u zakonom predviđenom roku nije imenovala drugog arbitra u postupku koji je CAEK pokrenuo protiv države u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica. CEAK sada ima pravo da imenuje drugog arbitra umjesto Vlade Crne Gore.

U CEAK-u navode da su Vlada Crne Gore i ostali tuženici imali rok od 30 dana da informišu CEAK o imenovanju drugog arbitra.

"Taj rok je istekao 23. januara 2014. Imajući u vidu da su tuženici propustili da to učine, CEAK sada ima pravo da zahtijeva od Međunarodnog arbitražnog suda, Međunarodne privredne komore da umjesto tuženika imenuje drugog arbitra", poručuju iz CEAK-a.

Komentarišući propušten rok, Pavel Primakov, glavni pravni zastupnik CEAK-a saopštio je da je ta kompanija duboko razočarana nespremnošću Vlade Crne Gore da blagovremeno imenuje arbitra u skladu sa Arbitražnim pravilima UNCITRAL-a.

"Mi smo u više navrata tražili od Vlade Crne Gore da sjedne sa nama za pregovarački sto kako bismo našli pravedno rješenje za ovaj spor. Ignorisanje ovog značajnog događaja u postupku međunarodne arbitraže predstavlja, po našem mišljenju, još jedan primjer kako se Crna Gora ne obazire na sudski postupak i odražava njeno nepoštovanje stranih investitora u ovoj zemlji. Zarad budućnosti KAP, njegovih zaposlenih i crnogorske privrede i poreskih obveznika, od vitalnog je značaja da se Vlada Crne Gore aktivno i odmah angažuje na dogovaranju rješenja", kazao je Primakov.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija sa sjedištem na Kipru, pokrenula je ad hoc arbitražni postupak protiv države Crne Gore i drugih crnogorskih subjekata u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica.

"CEAK je 2005. stekao većinsko vlasništvo u KAP-u i izvršio je velika ulaganja kako bi od njega načinio vodećeg proizvođača aluminijuma u Centralnoj Evropi. Međutim, planovi koje je CEAK imao za KAP stalno su nailazili na prepreke. Sada se CEAK suočava sa situacijom u kojoj je Vlada Crne Gore samoinicijativno pokrenula stečajni postupak nad KAP-om, pri čemu je CEAK uklonjen iz svoje operativne funkcije, bez ikakve naknade za svoja velika ulaganja", navodi se u saopštenju CEAK-a.

Tvrde da je Vlada Crne Gore postupila nepropisno i da je prekršila ugovore zaključene 2009/2010. godine.

"Ukupna početna potraživanja CEAC u ovom arbitražnom postupku iznose 100 miliona eura, ali CEAC zadržava pravo da svoja potraživanja poveća. Odgovornost države Crne Gore za pogrešno prikazano finansijsko stanje KAP-a u trenutku kada je CEAC stekao vlasništvo nad njim već je bila predmet ranijih arbitražnih postupaka. Mjesto arbitraže je u Beču", poručuju iz ruske kompanije.

U ovom postupku CEAK zastupa Graf von Vestfalen.

"CEAK smatra da je izvjestan broj kompanija iz EU suočen sa sličnim problemima u Crnoj Gori i da postupci Vlade Crne Gore predstavljaju obrazac ponašanja koji nije u skladu sa zahtjevima utvrđenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i  Crne Gore", poručuju iz CEAK-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније