Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 01. 2014. 18:08 >> 18:08

IZBOR ARBITRA

Vlada odbacuje navode CEAC-a

Vlada Crne Gore odbacila je navode CEAC-a o neblagovremenom izboru arbitra. Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je, nakon postupka sprovedenog u skladu sa propisima Crne Gore, Vlada donijela odluku o imenovanju profesora Jerneja Sekoleca za arbitra u sporu oko Kombinata aluminijuma, koji je pokrenula Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) sa sjedištem na Kipru. Odluku o imenovanju arbitra u sporu Vlada će verifikovati na sljedećoj sjednici, u četvrtak.

Kako u reagovanju navodi Ministarstvo ekonomije, Crna Gora je, u svim postupcima koje preduzima, dužna da poštuje propise, što je učinjeno i u ovom slučaju.

„U skladu sa pravilima postupka, arbitri imenovani od strane učesnika u postupku pristupiće daljem izboru predsjednika arbitražnog tribunala“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Vlada, kako se navodi u saopštenju, ističe da su zahtevi CEAC-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti i utvrđeno u arbitražnom postupku.

„Podsjećamo, stečajni postupak je uveden u KAP na zahtjev povjerioca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su upravo nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC. Stečajni postupak je vrlo jasan i uređen je Zakonom o stečaju koji je potpuno usaglašen sa legislativom EU i ocijenjen od strane svih relevantih međunarodnih insitucija kao veoma dobar. Ovaj zakon se odnosi ne samo na KAP, već na sva privredna društva koja posluju u Crnoj Gori“.

Iz Ministarstva podsjećaju da je, kao i svuda u svijetu, pravo svakog povjerioca da protiv privrednog subjekta koje ne izmiruje svoje obaveze, pokrene stečajni postupak, kako bi na taj način naplatio svoja potraživanja.

„Takođe, u svakoj državi u svijetu svako mora da plaća svoje račune, a KAP  to nije radio duži vremenski period,  čime je postao insolventan sa dugom prema povjeriocima od preko 350 miliona eura“, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније