Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2014. 18:05   >>  18:05

NEOSNOVANE TVRDNJE

EPCG odbacio optužbe MANS-a

Elektroprivreda Crne Gore odbacila je optužbe MANS-a u vezi navodne zloupotrebe službenog položaja člana menadžmenta te kompanije, prilikom projektovanja bilansa električne energije za ovu godinu na štetu potrošača.

Iz EPCG su kazali da je MANS optužbama još jednom potvrdio nepoznavanje Zakona o energetici, metodologije za obračun tarifa električne energije i funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

MANS je danas podnio krivičnu prijavu protiv ministra ekonomije Vladimira Kavarića i čelnika EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zbog, kako je saopšteno, zloupotrebe službenog položaja prilikom projektovanja energetskog bilansa za ovu godinu.

Predstavnici MANS-a su krivičnu prijavu protiv Kavarića i predsjednika Odbora direktora EPCG i CGES-a, Srđana Kovačevića i Dragana Laketića, podnijeli Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Iz EPCG su naveli da je Zakonom o energetici definisana obaveza Vlade, resornog Ministarstva i energetskih subjekata da donose godišnje elektroenergetske bilanse.

Prema njihovim riječima, uloga energetskih subjekata je da svako u svojoj nadležnosti sačini projekcije energetskih veličina.

"Imajući u vidu da djelatnost prenosa električne energije nije u nadležnost EPCG, tako da podatke o planiranom prenosu nijesu dostavljani od EPCG niti je ista mogla na njih uticati", pojasnili su iz te kompanije.

Oni su podsjetili da je cijena energije za kupce u Crnoj Gori utvrđena Odlukom RAE iz jula 2012. godine, i da su tom Odlukom utvrđene cijene za trogodišnji regulatorni period, odnosno od 1.08.2012. do 31.07.2015. godine.

"Znači da podaci iz bilansa elektične energije za ovu godinu nijesu uzimati u obzir prilikom utvrđivanja tarifa za tekuću godinu i prvih sedam mjeseci 2015., jer su utvrđene na bazi sagledavanja energetskih veličina za trogodišnji regulatorni period 2012.-2014. godine koje je EPCG dostavila uz zahtjev za tarife u aprilu 2012. ", kaže se u saopštenju.

Na osnovu toga, dodali su, tvrdnje MANS-a su apsolutno neutemeljene i neosnovane, jer podaci iz bilansa ni na koji način ne ulaze u aktuelne tarife kupaca.

"Tvrdnja MANS-a da se nerealno planiranom potrošnjom “naduvavaju” cijene je neutemeljena jer je stvarnost potpuno drugačija. Na bazi odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđuje se prosječna jedinična cijena mrežne usluge", ukazali su iz EPCG.

Oni su kazali da se na bazi odobrenog prihoda subjekta utvrđuje prosječna jedinična cijena na način što se fiksni dio regulatornog prihoda dijeli sa obimom prenosa,, odnosno količinom distribuirane energije.

"Imajući ovo u vidu, što je veći neto prenos energije to je i jedinična cijena prenosa niža, pa je evidentno da iznesene teze MANS-a nemaju nikakvo utemeljenje, već je situacija potpuno obrnuta - što manji prenos to je jedinična cijena veća", poručili su iz EPCG.



Kako su dodali, MANS prilikom iznošenja informacija o gubicima ni u jednom trenutku ne uzima u obzir činjenicu da je odlukom RAE priznati gubitak na mreži devet odsto, što, kako su naveli, Crnu Goru svrstava u grupu zemalja Evrope sa najnižim procentom priznatih gubitaka.

"Dakle, svi gubici na distributivnoj mreži koji se ostvaruju u iznosima većim od odobrenih padaju isključivo na teret kompanije. EPCG stoga poziva Vrhovno državno tužilaštvo da u najkraće mogućem roku uzme u razmatranje podnijetu krivičnu prijavu u cilju utvrđivanja istine, čime bi se odagnale sve sumnje u ispravnost poslovanja kompanije i članova Odbora, i pravovremeno i istinito informisala javnost i potrošace EPCG", navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da se može zaključiti da MANS-u nije u interesu da se upozna sa činjenicama nego da radije manipuliše javnošću.

"Jer ponavljamo, na nespremnost ove NVO da se o ovoj i ostalim temama, iz prve ruke informišu u EPCG, i na licu mjesta uvjere u sve relevantne informacije i dokumentaciju", zaključuje se saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније