Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2014. 18:12 >> 11:32

PORTONOVI

Kumbor će graditi i noću

Kompanija "Azmont investments" ozbiljno je zainteresovana za privatizaciju Instituta Igalo, saopštio je danas izvršni direktor kompanije Džejms Vilson. Kazao je da će, kada bude raspisan tender, otkupiti dokumentaciju.

„Već smo radili studije izvodljivosti. Imamo plan kako izgraditi wellness i spa centar uz anažovanje vodeće svjetske kompanije za ovaj vid turizma. Institut ima veliku vrijednost, posebno zbog visoko obrazovanog i stručnog medicinskog kadra“, kazao je Vilson, a prenio Radio Jadran.

Predstavnici Azmonta, na današnjoj pres konferenciji nijesu bili decidni oko zainteresovanosti za privatizaciju Brodogradilišta Bijela. Vislon je samo kazao da Azmont uvijek traži mogućnost za posao.

Vilson je, kada je riječ o partnerstvu sa Atlas grupom u valorizaciji lokaliteta na brdu Kobila u blizini granice sa Hrvatskom, kazao da je to ozbiljna kompanija sa kojom su ranije dogovorili trogodišnji zakup vile Lovćenka u Meljinama.

O petogodišnjem zakupu hotela Plaža za radnike Azmonta, razgovori će biti nastavljeni danas, ali uz strogo poštovanje zakonskih procedura, kazao je izvršni direktor kompanije.

Najveći turistički projekat u Evropi, budući rizort u Kumboru, vrijedan pola milijarde eura, zvaće se Portonovi, saopšteno je danas. Naziv je dao Vukašin Kralj iz Budve angažovan u "Aman" hotelima.

Radovi na nivelaciji terena i oblikovanju lokaliteta počeće do kraja sedmice, najavljeno je.

Na sumnje da će zbog dosadašnjeg kašnjenja gradnje biti prolongiran ili prekinut projekat u Kumboru, Vilson je odgovorio da je to čista besmislica.

„Pauza je napravljena samo za praznike. Do sada je angažovano 200 dizajnera, raščićeno je gradilište, srušeno 85 objekata i uklonjena je velika količina toksičnog materijala. Već je stiglo prvo postrojenje za pravljenje betona, vrijedno 600 hiljada eura“.

On je najavio da će se u narednih godinuu dana graditi i noću, a na dovoženju betona i drugog materijala biće angažovano 15 hiljada kamiona.

„Izlivanje cementa za temelje počeće u aprilu, a kada se uskoro usvoji državna studija lokacije i dobije građevinska dozvola, onda će početi gradnja rizorta iznad zemlje. Projekat će biti završen kada je i najavljeno, 2016. godine“, kazao je Vilson.

S obzirom da je prvobitno rečeno da će projekat koštati 250 miliona eura, kao i da je u međuvremenu došlo do izmjena, Vilson je objasnio da je on već 11 mjeseci u cijeloj priči.

U dogovoru crnogorskog premijera i predsjednika Azerbejdžana 13. marta prošle godine dogovoreno je da se udvostruči investicija. U odnosu na početni projekat promovisan lani u maju u Herceg Novom, izmjena je samo u tome što neće biti izgrađena tri ostrvca u moru.

Američki ekspert koga su angažovali da ispita tu mogućnost, jednostavno je ponudio isplativije i održivije rješenje. On je pohvalio odličnu saradnju sa Vladom i resornim Ministarstvom, kao i opštinom, jer rizort Portonovi mora postati znamenit među Crnogorcima, ekološki i ekonomski održiv u regionu.

Iz Azmontovog tima su, na opaske o malom zapošljavanju građana iz Herceg Novog, kazali da, za sada, imaju preko 50 angažovanih u upravi i da je dosta njih sa ovih prostora, ali da će na projektu biti angažovano 6000 radnika iz Crne Gore, Srbije i regiona.

U Bijelom Polju je formirana Azmontova akademija za obuku, za koju se prijavilo 700 radnika. Svi su nam jednaki i svima će biti otvorena naša vrata, poručio je Vilson.

Kao strateški partner Opštini u predstojećem „Prazniku mimoze Portonovi“, Vilson očekuje da će narednog vikenda Herceg Novi posjetiti preko 40 hiljada gostiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније