Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2014. 20:10 >> 20:18

POVODOM KRIVIČNE

CGES: Tvrdnje MANS-a ni blizu stvarnosti

Nakon EPCG i Ministartsva finansija, na optužbe MANS-a reagovao je i Crnogorski elektroprenosni sistem. Iz te kompanije poručuju da pretpostavke na kojima je utemeljena krivična prijava koju je podnio MANS protiv predsjednika njihovog odbora direktora Dragana Laketića, apsolutno ne odgovaraju stvarnosti.

"Podaci o planiranom prenosu električne energije, koje CGES kao podlogu dostavlja nadležnom organu zaduženom za donošenje elektroenergetskog bilansa, izračunavaju se na osnovu podataka koje CGES dobija od proizvođača i potrošača električne energije u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju.

Ističe se da CGES procjenjuje tranzitnu komponentu prenosa i to je čisto ekspertski posao za koji je zadužena odgovarajuća organizaciona jedinica u Kompaniji i ta procjena se ne razmatra na organima društva.

"Shodno važećim propisima koje je donijelo udruženje operatora prenosnih sistema Evrope, ENSTO-e, količina tranzita električne energije ni na koji način ne utiče na cijenu prenosa koju plaćaju potrošači u Crnoj Gori, već te troškove kroz postojeće mehanizme plaćaju potrošači drugih elektroenergetskih sistema za čije se potrebe tranzit obavlja", objašnjavaju iz CGES-a.

CGES-u, poručeno je iz kompanije, nije interes da „naduvava“ procjenu prenosa električne energije u elektroenergetskom bilansu, već upravo suprotno, više im odgovara da ostvarene veličine budu veće od planiranih.

"Ono što je lako dokaziva činjenica jeste da zbog veće procjene prenosa električne energije, CGES posljednjih  godina trpi posljedice jer ne može da ostvari odobreni regulatorni prihod zbog niže potrošnje električne energije od planirane, pa odobreni regulatorni prihod  ostvarujemo sa više od godinu dana zakašnjenja kroz mehanizam korekcije, kako je to propisano aktuelnom metodologijom", navodi se u saopštenju.

Iz CGES-a su podvukli da posjeduju pisane dokaze u vidu zakonskih i podzakonskih akata, odluka, pravilnika i pisane korespodencije, koje koriste i primjenjuju u obavljanju svoje djelatnosti.

"Vjerujemo da je u ovom slučaju došlo do grubog previda u razumijevanju funkcionisanja djelatnosti prenosa električne energije, a samim tim do plasiranja potpuno neistinitih informacija javnosti koje mogu imati ozbiljne posljedice po kompaniju i po javni interes koji obavlja", zaključili su iz kompanije.

Podsjetimo, MANS je danas podnio krivičnu prijavu protiv ministra ekonomije Vladimira Kavarića i čelnika EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, zbog, kako je saopšteno, zloupotrebe službenog položaja prilikom projektovanja energetskog bilansa za ovu godinu.

Prije CGES-a, reagovala je i Elektroprivreda, a potom i Ministarstvo finansija.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније