Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 02. 2014. 10:38 >> 20:00
3

AUTOPUT

Đukanović: Radovi na proljeće

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da radovi na izgradnji autoputa počinju na proljeće, nakon što se završe ugovori, te da Kinezima ne preostaje ništa drugo nego da počnu sa pripremama gradilišta, što znači i trošenje novca, odnosno 809 miliona eura planiranih za prvu dionicu prema sjeveru zemlje.

 

Premijer je u intervjuu Radiju Crne Gore rekao da je to veoma značajan impuls za crnogorsku ekonomiju. Kad se završi prva dionica autoputa, on je rekao da će BDP Crne Gore biti bogatiji za 809 miliona eura.

"Da ne govorim o drugim projektima koje ćemo raditi", pojasnio je Đukanović, navodeći da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućeni Zakon o autoputu.

Premijer je rekao da se nada da će Crna Gora pokazivati sposobnost za ono što je primjer pametnih ekonomija u svijetu. 

Govoreći o drugom bloku Termoelektrane Pljevlja, Đukanović je rekao da je od devet ponuda napravljen uži krug, onih koji su se pokazali kao rererentni izvođači.

"Ostaje da se sada obavi finalna faza odlučivanja koja nije tako jednostavna. Imamo dva krupna akcionara, Vladu i A2A. Dobio sam najavu dolaska čelnih ljudi kompanije A2A, možda tokom naredne sedmice. Vjerujem da će biti obavljeni finalni razgovori na ovu i još neke teme koje se tiču ugovornih odnosa između Crne Gore i A2A", kazao je Đukanović, navodeći da će 2014. biti godina kada će početi fizička realizacija tog projekta.

Rizort u Kumboru važan impuls ekonomiji

Važan impuls ekonomiji je, kako je rekao, gradnja turističkog rizorta One and Only u Kumboru.

"Tamo već radi oko 300 ljudi, u špicu gradnje tamo će se zaposliti oko 6.000 ljudi", rekao je Đukanović.

Komentarišući najavljenu privatizaciju nekoliko crnogorskih kompanija, premijer je rekao da je riječ o ambicioznom planu privatizacije za 2014. godinu. 

"Meni nikad nije bilo opredjeljenje da privatizujemo samo kompanije koje su u gubicima. Uvijek smo govorili o tome da nam je potreban dobar strateški partner da napravimo restruktuiramo kompaniju i da nadomjestimo ono što je najčešće tehnološko i ukupno zaostajanje u doba raspada Jugoslavije. I da na kraju kroz to partnerstvo dobijemo kvalitetnije upravljanje. Plantaže prave profit godišnje, ali to neće zadovoljiti. To će probuditi znatiželju je li to plafon i šta uraditi da Plantaže prave umjesto tri, trideset tri miliona eura", kazao je Đukanović.

Stoga, kako je rekao, treba ići u privatizaciju kompanija i pažljivo birati partnere kako bi se znalo "što tačno želimo da dobijemo".

I. Pejović

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније