Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 02. 2014. 16:09 >> 16:23

STATISTIKA

Prosječna inflacija 1,8 odsto

Prosječna stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, u prošloj godini je u Crnoj Gori iznosila 1,8 odsto, dok je u EU bila 1,5 odsto, a u eurozoni 1,4 odsto.

 

Iz Monstata su saopštili da prema prvom Mastrihtskom kriterijumu konvergencije, koji predstavlja cjenovnu stabilnost, prosječna stopa inflacije zemlje ne smije, kao gornja granica, biti viša od 1,5 procentnih poena u odnosu na prosjek stopa inflacije u tri zemlje EU s najnižom stopom.

“Prema tako definisanom uslovu crnogorska inflacija, mjerena HICP-om, u prošloj godini je u prosjeku bila viša 0,8 odsto od prvog Mastrihtskog kriterijuma cjenovne konvergencije”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su dodali da je najveća razlika između crnogorske inflacije i Mastrihtskog kriterijuma cjenovne stabilnosti zabilježena u januaru prošle godine, a najmanja u junu i oktobru kada se crnogorska inflacija podudarila sa Mastrihtskim kriterijumom cjenovne stabilnosti.

Mastrihtski kriterijumi utvrđeni su Ugovorom iz Mastrihta, na osnovu sveobuhvatne makroekonomske analize eurozone. Ispunjenje tih kriterijuma zahtijeva se od onih članica EU koje žele da postanu dio jedinstvenog monetarnog područja sa zajedničkom valutom – eurom.

Smatra se da je ispunjenje kriterijuma konvergencije i permanentno održavanje makroekonomskih parametara na utvrđenom nivou osnovni preduslov za trajnu stabilnost i ujednačen ekonomski razvoj unutar eurozone.

“Obaveza ispunjavanja tih kriterijuma odnosi se na sve potencijalne članice eurozone, osim na one koje se, po osnovu postignutih kriterijuma, već nalaze u jedinstvenom valutnom području”, objasnili su iz Monstata.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније