Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2014. 15:46 >> 15:47

RJEŠAVANJE PROBLEMA

CEAC pozdravlja Rezoluciju o napretku CG

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) pozdravlja je usvajanje Rezolucije o izvještaju o napretku Crne Gore ka članstvu u EU, u kojoj se pominju ozbiljni problemi korupcije, nepoštovanja vladavine prava i politizacije sudstva sa kojima je zemlja suočena.

Glavni zastupnik CEAC-a Pavel Primakov kazao je da ta kompanija pozdravlja usvajanje Rezolucije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta i pohvaljuje tu instituciju zbog čvrsto izrečenih stavova i skoro jednoglasne podrške usvajanju rezolucije.

„Veoma je važno da evropske institucije nastupaju jedinstveno i da daju jasan i nedvosmislen znak Crnoj Gori da mora ozbiljno da posveti pažnju veoma teškim problemima od kojih zemlja pati, uključujući zaštitu prava investitora. U tom smislu se radujemo posjeti komesara Štefana Filea Crnoj Gori u narednim sedmicama”, kazao je Primakov.

Iz CEAC-a, koji je glavni akcionar i jedan od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP), saopštili su da se u Rezoluciji poziva crnogorska Vlada da se hitno pozabavi rješavanjem problema korupcije, nepoštovanja vladavine prava i politizacije sudstva, koji su rasprostranjeni u Crnoj Gori.

„U rezoluciji se oštrim riječima poziva na brzo rješavanje spora sa investitorima u KAP-u i naglašava potreba da postupak rješavanja privrednih sporova bude transparentan, bez političkih uplitanja i zasnovan na vladavini prava«, kazali su iz CEAC-a.

Oni su dodali da je u Rezoluciji navedeno i da bi privatizacije trebalo da se obavljaju pravično, pažljivo, transparentno i uredno.

„Vlada se poziva da unaprijedi zaštitu cjelokupnog pravnog sistema u cilju sistematske borbe protiv korupcije i unaprijeđenja privrednog ambijenta, kao i sprovođenja strukturnih reformi za privlačenje i zadržavanje stranih direktnih investicija“, rekli su predstavnici CEAC-a.

Rezolucija, kako tvrde, poziva i na preduzimanje mjera kojima bi se građanima obezbijedio pristup građanskom pravosuđu i odšteti u skladu sa evropskim standardima.

„Ti važni elementi neposredno se tiču investicija CEAC-a u KAP, a naročito tekućeg postupka prikupljanja ponuda za njegovu kupovinu, koji je Vlada nezakonito pokrenula«, navodi se u saopštenju.

Iz CEAC-a su podsjetili da je u decembru objavljen tender za prodaju imovine KAP-a, čija je imovina procijenjena na svega 52,5 miliona eura. Odluka o tenderu donijeta je, kako su kazali, bez prethodnih razgovora sa najvećim povjeriocima, među kojima su, pored CEAC-a, En plus grupa, Elektroprivreda i VT banka.

Oni tvrde da ni Odbor povjerilaca, kao nadzorno tijelo u stečajnim postupcima, nije formirano u skladu sa zakonima Crne Gore.

„Pokrenut je stečajni postupak nad topionicom, pri čemu je CEAC uklonjen iz operativne funkcije bez ikakve naknade za velika ulaganja u periodu od 2005. do prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEAC-a su kazali da se i druge evropske kompanije suočavaju sa sličnim problemima u Crnoj Gori i da postupci crnogorske Vlade predstavljaju obrazac ponašanja koji nije u skladu sa zahtjevima utvrđenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Oni su podsjetili i da je CEAC nedavno pokrenuo međunarodne arbitražne postupke protiv Vlade po osnovu različitih kršenja ugovora o KAP-u, zaključenih tokom 2009. i 2010. godine, nakon čega je u podgoričku fabriku uveden stečaj.

Iz CEAC-a su saopštili da se u Rezoluciji govori i o ozbiljnim problemima u Crnoj Gori u vezi sa razdvajanjem političke i sudske vlasti.

„Posebno se navodi potreba za razdvajanjem vlasti i poziva na depolitizaciju sudstva, pristup građanskom pravosuđu, odgovornost i zaštitu integriteta u pravosudnom sistem“«, rekli su predstavnici CEAC-a.

Oni su podsjetili da je CEAC osnovan 2005. godine u cilju vođenja poslova u oblasti aluminijuma za potrebe En plus grupe u centralnoj i istočnoj Evropi. Portfolio kompanije uključuje KAP, nikšićke Rudnike boksita i fabriku glinice Cemtrade u Rumuniji.

„Sva preduzeća u okviru CEAC-a koriste najbolju međunarodnu praksu i transfer znanja, racionalizaciju i efikasnost“, zaključuje se u saopštenju. 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније