Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2014. 19:55 >> 19:56

SKUPŠTINSKA KOMISIJA

Predložen aneks ugovora za Vektra Boku

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, predložiće nadležnim da razmotre mogućnost zaključivanja aneksa kupoprodajnog ugovora za Vektra Boku, kako bi se izbjegle teške posljedice njegovog eventualnog raskida.

Poslanik Demokratske partije socijalista Branko Čavor je, obrazlažući predložene zaključke, naveo da je kupoprodajnim ugovorom predviđeno da se u slučaju njegovog raskida kupcu mora vratiti 70 odsto uplaćenog iznosa.

»Privatizacioni proces u slučaju Vektra Boke nije odgovorio planovima. Predlažemo nadležnim da raskinu ugovor, ali da prije toga razmisle o eventualnom aneksu, s obzirom na to da bi uslovi raskida bili teški«, kazao je Čavor na sjednici Komisije.

Komisija će, kako je predviđeno zaključcima koje je usvojila i koje je predložio Čavor, tražiti od Vrhovnog državnog tužioca da ispita rad radne grupe koja se bavila kontrolom postupka privatizacije Vektra Boke, koja je od kraja 2007. godine u vlasništvu kompanije Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića.

Vrhovno državno tužilaštvo bi, u skladu sa zaključcima, trebalo da utvrdi i da li su prodati ili dati u zakup djelovi imovine Vektra Boke, dok je njenom menadžmentu sugerisano da povede računa o isplati zarada i povezivanju radnog staža radnicima.

Članovi Komisije izjašnjavali su se i o zaključcima koje je u vezi privatizacije Vektra Boke predložio predsjednik tog skupštinskog tijela i poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić. Zaključcima koje je predložio Vučinić, od nadležnih je zahtjevan raskid privatizacionog ugovora, jer kupac nije ispunio predviđene obaveze.

»Ništa od obaveza koje su definisane kupoprodajnim ugovorom nije ispoštovano. Danas imamo srušene i devastirane hotele nekad uspješnog Hotelsko turističkog preduzeća Boka«, rekao je Vučinić.

On je, obrazlažući predložene zaključke, predlagao i obraćanje zaštitniku za imovinsko-pravne odnose, s obzirom na to da je ugovorom bilo predviđeno da se u slučaju raskida zbog neispunjenja obaveza kupca, njemu vrati 70 odsto uplaćenog iznosa.

»Brković ništa nije uradio, osim što je devastirao hotele ili ih razrušio. Zašto bi nakon zaključivanja jednog aneksa ugovora, sada ponovo zaključivali još jedan?«, pitao je Vučinić.

On smatra da Boku treba spasiti i raspisati novi tender za njenu prodaju.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, kazao je da ne može da vjeruje nekome ko nije ispoštovao odredbe kupoprodajnog ugovora i njegovog prvog aneksa.

»Kako da vjerujem nekome ko je dva puta loše uradio posao? To je neprihvatljivo«, naveo de Bojanić i dodao da bi novi aneks radili pravni savjetnici koji su za izradu prethodnog i kupoprodajnog ugovora uzeli 1,3 miliona eura.

Poslanik Socijaldemokratske partije Izet Bralić, smatra da bi preduzetnicima koji su »nešto uradili« ipak treba dati šansu.

»Treba napraviti razliku između preduzetnika koji su nešto uradili i njima treba dati šansu«, poručio je Bralić.

Komisija je prošle godine više puta raspravljala o prodaji HTP Boka, za koju su predstavnici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte tvrdili da je urađena transparentno i u skladu sa zakonom. Oni su, međutim, najavljivali mogućnost raskida ugovora, kao jednog od mogućih rješenja problema u kompaniji, prenijela je Mina business.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније