Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ MINA - BUSINESS ]

12. 02. 2014. 14:00 >> 14:28

PRIPREMA ZA EU

Podići nivo obrazovanja radnika

Crna Gora bi u narednom periodu trebalo da radi na podizanju nivoa obrazovanja radnika kako bi bili konkurentni na tržištu EU, ali i sprječavanju odliva kvalitetne radne snage, ocijenjeno je na debati o drugom pregovaračkom poglavlju.

Direktor Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić, kazala je da proces pristupanja EU, u okviru kojeg bi uskoro trebalo da počnu pregovori o drugom pregovaračkom poglavlju, odnosno slobodi kretanja radnika, istovremeno predstavlja šansu i izazov za Crnu Goru.

»Moramo se pripremiti tako da ulazak u EU donese benefite za građane. Treba da uradimo sve neophodno da naše radnike pripremimo za veliko tržište EU, prije svega po pitanju znanja jezika, ali i da povedemo računa da se na taj način ne odlije kvalitetna radna snaga«, kazala je Jelić na javnoj debati u hotelu Podgorica.

Glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović, saopštio je da je Crna Gora na dobrom putu da u narednim mjesecima otvori pregovore o drugom pregovaračkom poglavlju, kojim se svim građanima EU omogućava mnogo više od zapošljavanja i boravka na teritoriji druge države članice.

»Na taj način se omogućava zapošljavanje na teritoriji druge članice EU, korišćenje zdravstvenog, penzijskog i osiguranja u slučaju nezaposlenosti i prava na porodična davanja«, rekao je Pejović na debati koju je organizovala Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim savjetom u Crnoj Gori.

Sloboda kretanja radnika, kako je dodao, zabranjuje svaku diskriminaciju po osnovu državljanstva između radnika iz različitih država članica u pogledu zapošljavanja ili naknada za rad.

Prema riječima Pejovića, ograničenja mogu postojati samo u određenim javnim službama od nacionalnih interesa za države članice. Zemlje članice EU imaju i mogućnost ograničenja, odnosno definisanja određenog prelaznog perioda u kojem se zabranjuje zapošljavanje radnika iz nove zemlje članice. Taj period može trajati tri, pet ili sedam godina.

»Prilikom pregovora moraćemo da se pripremimo za ulazak u EU i sagledamo reperkusije ovog i drugih poglavlja«, kazao je Pejović i dodao da zahvaljujući slobodi kretanja radnika više od 14 miliona građana EU boravi i radi na teritoriji druge države.

On je saopštio da je EU osmislila dodatne mehanizme za lakše korišćenje mogućnosti zapošljavanja na teritoriji druge države članice, kao što je Eures, što je uticalo na smanjenje nezaposlenosti.

»To je internet baza podataka koja nudi korisnicima podatke o mogućnostima zapošljavanja, o poslovima i poslodavcima. Svi koji traže posao mogu to uraditi na tom sajtu«, rekao je Pejović.

On je naveo da su najtraženija zanimanja na Euresu sistemski inženjeri i programeri, za kojima slijede ona iz uslužnih djelatnosti. Luksemburg je zemlja sa najvećim udjelom strane radne snage, jer su skoro polovina zaposlenih stranci, a visok procenat radnog stanovništva iz drugih država ima i Kipar.

Pejović je saopštio i da su najčešći razlozi migracija radne snage različiti nivoi zarada, s obzirom na to da su najviše u Danskoj, a najniže u Rumuniji i Bugarskoj.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Jan Viting, kazao je da svaka zemlja članica ima različit pristup kada je riječ o slobodi kretanja radnika i ne sumnja da će to biti slučaj i sa Crnom Gorom.

»Crna Gora je već ima dosta iskustva u ovoj oblasti, s obzirom na kretanja radne snage u regionu«, naveo je ambasador.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније