Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 03. 2013. 23:50 >> 23:43
1

RAE UPOZORILA

EPCG i CGES mogu ostati bez licenci

Regulatorna agencija za energetiku ostavila je Elektroprivredi i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu rok do srijede do 16 sati da otklone nepravilnosti utvrđene prilikom isporuke struje Kombinatu aluminijuma Podgorica, u suprotnom će energetskim kompanijama biti oduzeta licenca.

RAE je, kako je saopšteno agenciji Mina-business, danas Elektroprivredi CGES-u uputila upozorenje o kršenju licence za obavljanje djelatnosti.

EPCG je upućeno upozorenje o kršenju licence za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne eneregije, jer, kako je objašnjeno, taj energetski subjekat nije postupio u skladu sa članom 30 licence kojim je propisano da će zaključiti ugovor o pružanju pomoćnih usluga sa operatorom prenosne mreže.

 

RAE je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu uputila upozorenje o kršenju licence za obavljanje djelatnosti prenosa električne eneregije, jer energetski subjekat nije postupio u skladu sa članom 28 licence kojim je propisano da će sa pružaocima usluga zaključiti ugovore o pružanju pomoćnih i sistemskih usluga i obezbjeđivanju balansne energije.

U postupku kontrole RAE je utvrdila da EPCG, CGES i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) prilikom isporuke struje Kombinatu aluminijuma ne postupaju u svemu u skladu sa zakonom i licencama.

RAE je, kako je saopšteno u četvrtak, utvrdila da navedeni subjekti nemaju zaključene ugovore kojima se regulišu međusobna prava i obaveze.

"Na taj način oni dovode u pitanje stabilnost rada elektroenergetskog sistema Crne Gore i ispunjenje obaveza prema međunarodnoj elektroenergetskoj interkonekciji sa kojom je elektroenergetski sistem Crne Gore povezan u paralelni sinhroni rad", kazali su iz RAE.

Iz RAE su podsjetili da su u okviru redovnih aktivnosti kontrolisali rad Elektroprivrede, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorskog operatora tržišta električne energije u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja kod ovih energetskih subjekata, u vezi sa aktuelnim pitanjima isporuke električne energije KAP-u, sa aspekta poštovanja obaveza propisanih zakonom, licencama koje posjeduju za obavljanje djelatnosti i tržišnim pravilima.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, održanoj 22. februara, saopšteno je da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a od Nove godine to radi Crnogorski elektroprenosni sistem.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније