Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 02. 2014. 08:33   >>  08:38 3

NAJVIŠE SRBIJANACA

Crnogorci nezainteresovani za građevinske poslove

Na gradilištima u Crnoj Gori najviše je radnika iz regiona, a dominiraju oni iz Srbije, Makedonije i sa Kosova. Za mjesec i po Zavod za zapošljavanje je izdao 2.881 radnu dozvolu radnicima iz inostranstva.

Više od polovine dozvola, oko  hiljadu i po, tražio je građevinski sektor, prenosi Pobjeda.

Građevinska struka, posebno zanatska zanimanja, u Crnoj Gori su deficitarna od ranije, jer se mladi rijetko i u malom broju opredjeljuju za taj profil zanimanja. Srednje stručne škole, naročito na sjeveru države, često ne mogu da oforme odjeljenje građevinskog smjera, zbog nedovoljnog interesovanja učenika.

U ponudi radne snage registrovane kod Zavoda za zapošljavanje, nalazi se 896 osoba građevinske struke.

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju u Zavodu za zapošljavanje.  Danka Ćetković smatra da se ne treba samo na taj broj fokusirati kada se govori o procjenama koliko imamo kadra za građevinarstvo.

„Veliki broj osoba sa osnovnom školom, kao i drugih zanimanja srednjeg obrazovanja imaju neka znanja iz oblasti građevine i uz kvalitetnu obuku mogu se osposobiti za brojne građevinske poslove“, istakla je Ćetković.

Pobjeda podsjeća da je Zavod za zapošljavanje sa opštinom Bijelo Polje partner u projektu obuke oko 3.000 radnika za građevinske poslove, koju organizuje azerbejdžanska kompanija Alec Dubai. Najviše zainterseovanih za obuku ima sa područja Bijelog Polja i Pljevalja, odakle se do sada prijavilo skoro 700 osoba, iz Berana 300 i 70 iz Mojkovca.Očekuje se veći broj prijava nakon što Centar za obuku počne sa radom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније